НАСТАВЉАЈУ ПРИЧУ ПОСЛЕ СКОРО ГОДИНУ ДАНА Еко Гроцка и подела канти! | Жиг Инфо

НАСТАВЉАЈУ ПРИЧУ ПОСЛЕ СКОРО ГОДИНУ ДАНА Еко Гроцка и подела канти!

Градска Општина Гроцка и италијанска компанија “Магип” потписале су 30.07.2015 године уговор о јавно-приватном партнерству који предвиђа да та фирма инвестира око 10 милиона евра за решавање проблема комуналног отпада у тој општини.

Цена за комуналне услуге одношења смећа на територији ГО Гроцка, од 1. новембра 2015 године, од када је са радом почело прво јавно- приватно партнерство „Еко Гроцка“ је 480 динара по домаћинству.
„Еко Гроцка“ је у власништву „Магипа“ и ГО Гроцка у односу 80 наспрам 20 одсто.

Међутим, сам почетак рада предузећа „Еко Гроцка“ пратиле су многобројне притужбе мештана на рад, док је општинска већина у Гроцкој позивала на стрпљење и да ће се ти проблеми решити. Један од проблема је био и проблем поделе контејнера и канти за одношење смећа становништву, који није био испуњен иако је обећано да ће у самом старту свако домаћинство добити канту, што се није догодило.

Симоновићева спрега

Од самог почетка рада „Еко Гроцке“ предузеће добија епитет напредњачког предузећа. Тај епитет има смисла ако се у обзир узме чињеница да су први сарадници „Магипа“ запошљавали руководиоце „Еко Гроцке“, који су чланови СНС-а и блиски људи Драгољуба Симоновића- председника напредњака и ГО Гроцка. Пре тога, у фебруару 2015. године, Жиг Инфо је објавио да је Симоновић са још два сарадника путовао у Италију како би пропала предузећа ЈКП „Гроцка“ и ЈКП „Грочански комунлац“ продао, односно њихову делатност пребацио на италијанску фирму, што се такође обистинило. Познанство Симоновића и представнице италијанске фирме Магип, извесне Марћеле постоји од времена када је Симоновић био директор Железница Србије.

Симоновић реаговао, канте се поново деле

Након неуспелих покушаја руководства „Магипа“ да се отргне од лоших кадрова „Еко Гроцке“, у првом тромесечју 2016. године, када блиски сарадници Симоновића успевају да задрже своје пословне положаје, стање у Еко Гроцка у финансијском делу се погоршава. Чини се да је Симоновићева превласт била у Еко Гроцкој након одржаних избора тек ојачала. Коначан исход да је предузеће очишћено од оних кадрова који су били непожељни за Симоновића, смењен је и директор Магипа, односно Еко Гроцке.

Упоређујући дешавања у предузећима ЈКП „Гроцка, а касније у ЈКП „Грочански комуналац“ са радом предузећа „Еко Гроцка“, долази се до потпуно идентичног начина пословања које је резултирало пропашћу два комунална предузећа.

А након недавног  састанака између председника градске општине Гроцка Драгољуба Симоновића и представника приватног партнера, договорено је да се у што краћем року испуне предвиђене одредбе потписаног уговора, како градска општине Гроцка као јавни партнер не би била принуђена да уговор раскине.

Сходно договору ,Еко Гроцка је  данас наставила са поделом канти за смеће домаћинствима у насељу Лештане, тачније у улици Саве Ковачевића од Смедеревског пута ка центру насеља укључујући прилазе и краке. За Лештане је обезбеђено преко 2300 канти за смеће и делиће се у наредних десетак дана темпом од 250 канти дневно у временском периоду од 08 до 16 часова. Заједно са представницима предузећа Еко Гроцка акцију прати и председник привременог савета МЗ Лештане, Стево Благојевић, док су чланови Општинског већа, Зоран Којић и Зоран Костић данас обишли улицу Саве Ковачевића како би се уверили да приватни партнер поштује договорени темпо. Еко Гроцка ће благовремено обавестити грађане које улице се којим данима деле како се не би ствара гужва на улицама, наводе из Инфо службе ГО Гроцка.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо