Не да(ви)мо Београд: На улици заједно студенти, војска, полиција, незапослени, просветари, грађани… | Жиг Инфо

Не да(ви)мо Београд: На улици заједно студенти, војска, полиција, незапослени, просветари, грађани…

Грађани ће се окупити 25. априла у 18 часова, у Херцеговачкој улици

Иницијатива Не да(ви)мо Београд за уторак 25. априла најавила је Велики протест и протестну шетњу „ТРАГОВИМА ФАНТОМА“ поводом годишњице рушења у Савамали. Грађани ће се окупити у 18 часова, у Херцеговачкој улици.

Овај протест подржали су Војни синдикат Србије, Полицијски синдикат Србије, Независни синдикат просветних радника Војводине и независно удружење незапослених Србије. Како наводе, разлози за излазак на улице превазилазе појединачне захтеве и поводе, а огромно незадовољство условима рада и живота, нагомиланим аферама, као и бахато и безобзирно понашање насилника и криминалаца на власти ујединили су их, јер не желе да се помире са оваквим стањем.

Војни синдикат Србије између осталог у саопштењу каже: „Данас, и након годину дана, јавности у Србији није саопштено ко су ти који су маскирани “фантомкама“ окупирали део територије града Београда, и ако постоје видео-снимци, фотографије као и сведоци тог злочиначког подухвата. Зашто полиција није интервенисала и поред тога што јој је догађај пријављен. Ко је тај у полицији ко је себи дао за право да не поступи по пријави? Чији су багери вршили рушење објеката те ноћи? Чији су мобилни телефони те ноћи комуницирали из Херцеговачке улице, а чији су били одузети…“

„Ми, као највећи синдикат у полицији, имамо и додатну моралну обавезу да тражимо расветљавање целог догађаја из Савамале јер је полиција стигматизована као саучесник нечињења. Не дамо да цела полиција буде на стубу срама због криминализованих активности највишег руководства МПУ-а без обзира да ли су то министар, генерални секретар, генерал, начелник… Не дамо да било ко окреће полицију против народа и народ против полиције.“ – поручили су из Полицијског синдиката Србије.

У поруци Независног удружења незапослених Војводине наводи се: „Ваша борба за истину никога не може оставити равнодушним! Држава у којој се ни после годину дана не зна ко руши куће, улице, квартове није држава у којој постоји право и правда! У таквој држави сем несреће и нема ничег другог!“

Независни синдикат просветних радника Војводине „Јако добро разуме шта је посао синдиката. Наш посао је да будемо социјални партнер држави и преговарамо око цене и услова рада наших колега, али то је могуће само у уређеној и демократск`ој земљи. На жалост, пример рушења у Херцеговачкој улици и то што “фантом” још увек, годину дана касније, носи маску, показује да правна држава тренутно не постоји.“

Такође, свој долазак су најавили покрети и из других градова Србије, Подржи РТВ из Новог Сада, Удружени покрет слободних станара и власника приватних зграда из Ниша и Локални фронт из Краљева, као и други.

Рушење Херцеговачке улице и “Београд на води” ипак су само најочитији примери како “развој” и “напредак” изгледа у главама бахатих насилника на власти. Поред тога најављују се нови Београди на води на Ади Хуји и на Сајмишту, најављује се рушење Хиподрома, нови тржни центри на местима где су некад биле фабрике, нове распродаје земље и предузећа као што су ПКБ-а и Сава Центар, док закулисне радње око депоније у Винчи тек добијају маха. Стварне ефекте овакве политике видимо у неподношљиво ниским платама и пензијама, недостижној здравственој заштити и образовању, уценама и преварама, наводи се у саопштењу иницијативе Не да(ви)мо Београд.

Они позивају грађане да их у уторак 25. априла подрже, како би имали праведније друштво и другачије градове у којима фантоми не владају већ су иза решетака, а грађани живе достојанствено од свог рада.

Еспресо.рс

Коментари

Коментари


Препоручујемо