Не дозволите да вас месари преваре! Ово је једини начин да провалите да ли је месо покварено | Жиг Инфо

Не дозволите да вас месари преваре! Ово је једини начин да провалите да ли је месо покварено

Уз помоћ овог савета нема шансе да се отрујете, као ни да баците паре на неквалитетно месо

Месари су познати по својим триковима, уз помоћ којих могу да вам увале месо које није свеже. Иако је њихов циљ да продају робу, постоје прописи који морају да се поштују, а који истовремено могу вас као потрошача довољно да заштите и да вам омогуће да купите свежу омиљену намирницу.

Велика афера је потресла Хрватску током викенда, јер је у десетак највећих трговачких ланаца пронађено неисправно месо. Оно ће бити уништено, али питање је како је уопште дошло у промет.

Наиме, месо је непосредно пре истека рока препакивано и замрзавано, при чему му је рок на паковању продуживан за још две године, пише Јутарњи лист.

Бојазан да се и месари у Србији придржавају истог рецепта није ништа мања. Ипоак, постоје начини да уочите разлику између бајатог, неисправног и свежег меса.

Foto: borkazoid via Foter.com / CC BY-NC

Удружење потрошача у Србији саветује да је најбитније да купујете месо у провереним месарама.

– Месо не би требало да буде тамне боје. Посебно обратити пажњу где и код кога купујете, јер многи прибегавају разним цакама. Неки чак имају неонске лампе, које дају другачију боју месу – наглашава Горан Паповић, председник Националне организације потрошача.

Foto: sebilden via Foter.com / CC BY

Зоран Николић из Организације потрошача Крагујевца објашњава да мирис меса показује да ли је оно свеже или не.

– Код вакуумски упакованог меса је јако тешко приметити његову свежину. То чак ни трговац не може да зна. Ако је на паковању утиснут рок трајања, не можемо знати да ли је свеже док га не отворимо. На квалитет тог меса утиче цео систем, од клања до паковаја, па чак и до транспорта. Ако се негде закаже, може доћи до кварења – каже Николић.

Foto: NatalieMaynor via Foter.com / CC BY

Из Управе за ветерину при Министарству пољопривреде грађанима препоручују да храну животињског порекла купују у регистрованим објектима, где се храна чува и продаје на прописаним температурама.

– Куповина на нелегалним тезгама на улици или на пијаци није безбедна. Приликом куповине меса у регистрованим објектима обратите пажњу на хигијену објекта, али и хигијену при руковању храном. Купујте храну која садржи декларацију са називом произвођача с овалним жигом, с уписаним контролним бројем објекта, наведеним датумом клања, паковања, замрзавања, али и роком употребе и температуром чувања – наглашавају у Управи за ветерину.

Foto: zenilorac via Foter.com / CC BY

Они саветују и да од месара захтевате да месо самеље у вашем присуству, јер се уситњено свеже месо може стављати у промет искључиво оригинално упаковано и декларисано, преноси Блиц.

Како наводи нутрициониста Милка Раичевић, грађани тешко могу да утврде свежину меса приликом куповине.

– То је најкварљивија намирница. С обзиром на то да га у месарама перу, додају адитиве, требало би куповати месо које има етикету и које је запаковано – каже она.

Погледајте како најлакше да очистите пилеће бело месо.

 

Телеграф.рс

Коментари

Коментари


Препоручујемо