НЕ ПРЕСТАЈУ С БАХАНАЛИЈАМА: ЕПС плаћа саветника 3.840 евра дневно! | Жиг Инфо

НЕ ПРЕСТАЈУ С БАХАНАЛИЈАМА: ЕПС плаћа саветника 3.840 евра дневно!

Извесни Деан Брабец заради у Електропривреди Србије за један више него просечан радник у истој фирми за годину дана!

Директор Електропривреде Србије Александар Обрадовић у децембру прошле и јануару ове године потписао је уговор са две консултантске куће, једном из Чешке а другом из Словеније, на основу којих ће 2015. године за савете о раздвајању дистрибуција и смањењу губитка из буџета платити више од 4,2 милиона евра, преносе медији.

Веровали или не, поједини консултанти ангажовани на овим пословима плаћенији су и од славних фудбалера. Тако експерт из Чешке извесни Деан Брабец у ЕПС има дневницу од чак 3.840 евра!

Тај човек дакле заради у Електропривреди Србије за један више него просечан радник у истој фирми за годину дана!

 

ЕПС: То је нормално

 

У јулу ове године за консллтанске услуге чешким саветницима је само на име дневницама исплаћено више од 200.000 евра!

Поменути Деан Брабец прошлог месеца радио је један дан и плаћено му је 3.840 евра, док је његов први сарадник пројект-менаџер Радек Свобода за 22 радна дана добио чак 57.860 евра , што значи да му је дневница била 2.630 евра!

Укупно су ангажована 22 саветника из Чешке. Највећу дневницу има Брабец, а и сви остал примају сумњиво велике паре! Тако нпр.извесни Павел Јарош и Мартин Срна који имају статус ,,јуниора’’ примају од ЕПС сваког дана 1.250 евра!

Тај Срна је у јулу за 22 дана зарадио чак 27.500 евра!

Сви стручњаци са којима смо разговарали кажу да су консултанске услуге у круоном бизнису ,,изузетно скупе’’ али наглашавају да су цифре које ЕПС плаћа у најмању руку сумњиве.

– Ако вам кажем да ,,Дилојт ’’ најбоље енглеске консултнте доводи за поједине пројекте у Србију за дневницу која ретко прелази 1.500 евра, онда вам је јасно да ово нису реалне цене! Иако сам у овом послу деценијама никада нисам чуо да је,, јунио мембер’’плаћен 1.250 евра дневно.Ти уговори и исплате би морали хитно да се провере! – каже професор Економског факултета са великим искуством у у међународном бизнис- консалтингу

Директор ЕПС Александар Обрадовић док су из ове компаније поручили да су консултанти изабрани на тендеру и да су дали најповољнију понуду.

„У току је реорганизација ЕПС, највећа организација трансформација у историји.Тај процес захтева ангажовање спољних сарадника који ће додати додатне ресуре и пренети знање пошто су сличне пројекте радили широм света и региона, а у Србији до сада није спроведена реорганизација неке компаније као што је ЕПС. Трошкови за спровођење трансформација су оправдани јер је планиран резултат који доноси уштеде, и то на далеко дужи пут. Циљ је ефикаснија и профатибилнија компанија, кажу у ЕПС и додај да би Влада, ММФ и Светска банка које прате реорганизацију већ реаговале да је реч о лошој пословној одлуци.

 

Сумњива посла

 

На другој страни , економиста Млађен Ковачевић оцењује да је реч о великим цифрама , које треба проверитри.
– Требало би конкретније погледати те уговоре јер су цене услуга поприлично високе.Чешка има моћне консултанске компаније и стручњаке , али њихове дневнице колико ја знам нису толике.Не видим да је новац оправдан- подвлачи Ковачевић.

Његов колега Љубодраг Савић такође сматра да трба испитати да ли је цена ангажовања тих фирми реална. Савић сумња да је овде реч о извлачењу новца из будзета.
– Мора се проверити да ли је реч о фиктивним пословима за извлачење новца из будзета – закључује Савић

Сумњива ,,чешка веза’’ Салета Чеза

 

Стручњаци ДС којима смо разговарали уклазали су и на сумњиву чешку везу директора ЕПС Александра Обрадовића . Он је подсећају саговорници пре него што је дошао на чело Српске државне компаније дуго година био један од директора Чешког електроенергетског гигранта ,,Чез’ по којо је добио надимак Сале Чез.

Саберите два плус два и видећете да је то у овом случају шест… Сале Чез ангажује као саветнике Чехе и плаћа им дневнице од 3.840 евра ! Хитно проверити- апелује један од експерата.

 

(kurir)

Коментари

Коментари


Препоручујемо