НЕДОПУСТИВО ПОНАШАЊЕ МИНИСТРА Није имао одговор на питање па новинарку слао на КОНКУРС ЛЕПОТЕ | Жиг Инфо

НЕДОПУСТИВО ПОНАШАЊЕ МИНИСТРА Није имао одговор на питање па новинарку слао на КОНКУРС ЛЕПОТЕ

Министар културе Владан Вукосављевић није имао одговор на питање новинарке Н1 Миње Милетић о спорном конкурсу свог министарства, па је покушао да се извуче користећи недопустиву мизогинију.

У јутарњем програму телевизије Н1, где је Вукосављевић био гост, једна од тема био је конкурс Министарства културе за телевизијске пројекте. На питање Милетићеве зашто су баш фирме ГФЦ д. о. о. и „Есентис“ добиле укупно 8,6 милиона динара на конкурсу, министар се наљутио и рекао да “нема времена ни живаца да цитира објашњења и да ће она бити достављена медијима у току дана”.

Милетићева је тада наставила да инсистира да министар одговори. Питала га је да каже да ли су референце учесника конкурса важан критеријум да би пројекат прошао.

Ministar napravio

– Строго формално гледано, референце нису на нашим конкурсима услов за доделу средстава, али сигурно могу да имају утицај на чланове комисије да пажљивије погледају неки пројекат и да обрате пажњу на финесе – рекао је Вукосављевић.

Новинарка је онда питала да ли је у реду да фирма која је добила посао као референцу наведе то што је сниматељ будућег пројекта својевремено добио награду Златна врата, иако у то време фирма није ни постојала.

– То би било исто као када би господин Тасовац, ваш претходник, рекао да је у његовом мандату отворен Народни музеј – рекла је водитељка, а министар узвратио:

– Да, али ту би била реч о материјалним грешкама – рекао је он и затим додао нешто недопустиво:

– Замислите ви се пријавите на неки конкурс за нешто, за неки конкурс лепоте, на пример, и наведете да сте радили као новинарка на Н1. Да ли је чињеница да сте радили као новинар на Н1 битна за оцену комисије како ви изгледате на неком подијуму? Сложићемо се да не. Али таква информација, мало симплификујем, може да утиче да се процењују личност и карактер – истакао је минситар.

Милетићева га је потом питала да ли би исти пример искористио и да је на њеном месту био мушки водитељ.

– Навео бих. Мислите да је некоректан пример, постоје конкурси за лепоту, нисам их ја направио.

– То ће гледаоци да процене.

Minja Miletić

– И рекао сам “на пример”.

Након емисије Миња Милетић за “Блиц” је изјавила да у разговору са министром културе нема места таквим темама.

– Не подржавам такав начин комуникације са новинарима, али то није први пут, а нажалост, мислим ни последњи. Сигурна сам да министар није мислио ништа лоше, али контекст у коме ми се обратио није коректан. Посебно нема места да такве коментаре даје члан Владе. Желим да верујем да се министар Вукосављевић само неспретно изразио и није имао увредљиву намеру – рекла је Милетићева за “Блиц”.

Ивана Мастиловић Јаснић   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо