НЕКАД И САД Овако су се студенти пре 80 година борили за своја права | Жиг Инфо

НЕКАД И САД Овако су се студенти пре 80 година борили за своја права

На друштвеним мрежама почела је да кружи фотографија студенстких захтева од пре 80 година који су претили штрајком уколико им се захтеви не уваже.

Тридесете године прошлог века насупрот 2016. години – изгледа да се захтеви студената нису променили ни после скоро једног века.

Међу студентским захтевима старим 80 година видимо да се боре за укидање школарине, смањивање уписне, испитне и других такси, повратак студентских фондова, удружења и студенстких домова у руке студената…

– Студенти и студенткиње, на дан 3. априла проглашен је генерални студентски штрајк на нашем Универзитету. Штрајк је избио као једнодушна манифестација свих студената, свих студентских маса из незадовољства према универзитетским властима које нису хтеле да изађу у сусрет оправданим студентским захтевима. Ти захтеви су неодложно и дефинитивно повлачење одлуке о увођењу Универзитетске полиције, поништавање неправедно изречених казни законитим студентским представницима, укидање школарине, смањивање уписне, испитне и других такси, повратак студентских фондова, удружења и студентских домова у руке студената, итд. – наведено је између осталог у саопштењу од пре 80 година.

Studentski zahtevi

Студентски захтеви од пре 80 година

У штрајк су се тада укључили и студенти Загребачког и Љубљанског универзитета, што доказује да је одувек владала велика солидарност међу омладином.

– Будимо свесни свог положаја. Истрајмо у борби и тражимо да се већ једном реше многа животна питања студената. Ми, напредна омладина, уједињени у јединственом студенстком фронту, морамо се заложити да штрајк, као покрет широких студентских маса, успе и студенти истрају у борби до коначне победе – пише у позиву на штрајк.

МИЛОШ ЉУНА    24сата

Коментари

Коментари


Препоручујемо