НЕМА ВИШЕ ПОМФРИТА И ЖУ-ЖУА У школама ступио на снагу нов правилник о исхрани деце | Жиг Инфо

НЕМА ВИШЕ ПОМФРИТА И ЖУ-ЖУА У школама ступио на снагу нов правилник о исхрани деце

Житарице, млеко, млечни производи, воће, поврће, месо, риба, само су неке од намирнице које се препоручују у исхрани ђака у школама.

То је предвиђено Правилником о исхрани ученика који је ових дана ступио на снагу, а израдило га је Министарство просвете у сарадњи са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Наведене су и намирнице које се не препоручују у исхрани деце, као што су лисната теста, помфрит, газирани сокови, слаткиши…

Саветница министра просвете Гордана Косановић каже да овим школе добијају могућност да утичу на развој здравих навика у исхрани код ученика.

– Наравно, процес промене навика у исхрани је дуг и биће неуспешан уколико у овоме немамо подршку родитеља. Није довољно да се само у школи деца уче здравим навикама у исхрани, већ то морају да подрже и родитељи код куће – каже Косановић за Тањуг.

Реч је углавном о храни коју школа набавља за децу која остају у продуженом боравку.

Новина која је предвиђена Правилником је да школа има обавезу да се побрине за децу која су алергична на одређену врсту намирница.

Довољно је да родитељ достави школи медицинску документацију и јеловник који је саставио специјалиста за област исхране, по коме ће

Правилником се јасно прописује ко организује, ко остварује и ко прати исхрану у школи. За организацију исхране ученика задужен је директор и савет родитеља – појашњава Косановић.

Правилником је предвиђено да школа исхрану ученика може да организује на више начина – у сопственој кухињи, да набавља од других установа које се баве образовањем или на тендеру од фирме која се бави кетерингом.

– Мали број школа, њих 20 одсто, има кухиње које су у функционалном стању и које задовољавају стандарде да могу да припремају храну. Омогућили смо да те школе које имају кухиње, али и предшколске установе или ученички и студентски домови, који имају капацитет да припремају већи број оброка, то могу да раде и за суседну школу – нагласила је она.

Министарство просвете спремно је да помогне, да обезбеди доставно возило и термос посуде у којима ће се достављати храна, како би на безбеднији и сигурнији начин деца у школама добила оброке.

Правилник о исхрани ученика у школи садржи препоруке нутритивне вредности, врсте намирница које ученици могу да користе, количине намирница према узрастима, али исто тако садржи препоруке које намирнице не треба да буду у исхрани деце.

Школе често издају простор пекарама или продавницама где ученици могу да купе ужину, а најчешће су то баш лисната пецива, грицкалице – нездрава храна.

Наша саговорница каже да Правилник о исхрани „не протерује пекаре из школа“, али да управа школе и родитељи сада имају могућност да приликом изнајмљивања простора захтевају од закупаца да се не продају намирнице које не препоручује Правилник или да оне буду у мањој мери заступљене.

Тањуг/Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

СКАНДАЛ ТРЕСЕ СРБИЈУ Продати лични подаци породиља компанији која им сада рекламира оно што је ЗАБРАЊЕНО

Лични подаци породиља из целе Србије, највише из Новог Сада, грубо су злоупотребљени и уступљени дистрибутеру адаптираног млека, који их засипа рекламним материјалом. Коментари Коментари