НЕМАЈУ ЛИЦЕНЦУ НИ ЗА „ЛАЈФ КОУЧ“, А РАДЕ КАО ПСИХОЛОЗИ „Животни тренери“ у Србији наплаћују 300 евра, а раде помоћу рупа у закону | Жиг Инфо

НЕМАЈУ ЛИЦЕНЦУ НИ ЗА „ЛАЈФ КОУЧ“, А РАДЕ КАО ПСИХОЛОЗИ „Животни тренери“ у Србији наплаћују 300 евра, а раде помоћу рупа у закону

Једно од све профитабилнијих занимања, чије услуге коштају и до 300 евра по сату, јесте лајф коуч или „животни тренер“. Ови модерни гуруи све чешће преузимају посао психолога и психотерапеута, док стручњаци упозоравају да лиценцу лајф коуча има свега 30 људи у Србији!

Тренутно неколико стотина њих ради захваљујући рупама у закону, под шифром пружања услуга „неформалне едукације“, показују подаци Удружења за психотерапију, саветовање и коучинг Србије.

Лиценцу за лајф коуча у нашој земљи може да издаје само пет регистрованих школа, док их тренутно у нашој земљи има више од 50, каже за „Новости“ Небојша Јовановић, председник Удружења за психотерапију, саветовање и коучинг Србије и Европског савета за коучинг и менторство у Србији.

– Коучинг је озбиљна дисциплина и важан предмет на домаћим и светским универзитетима. Према прописаним светским стандардима, обука траје пет година и подразумева разне тестове и провере. У Србији имамо акредитоване школе, али је проблем што се лајф коучинг још увек не налази у званичној номенклатури занимања и не постоји законска регулатива која уређује ову област. То ствара простор за многе малверзације – каже за „Новости“, Небојша Јовановић.

Због тога они који се без адекватне лиценце баве лајф коучингом заправо не раде ништа противзаконито уколико се региструју под одговарајућом шифром и плаћају порез.

– Постоји „рупа“ у закону и они се региструју под неким шифрама, као што је на пример „неформална едукација“. Након тога могу да се баве лајф коучингом, али и неким измишљеним занимањима, као што је „енерготерапеут“ или „астро терапеут“ – објашњава Јовановић.

Нови лајф коучи могу да постану људи било које професије, али су то најчешће предавачи, саветници, тренери, менаџери и фитнес тренери.

Lajf kouč kao psiholog

– Док је за звање психотерапеута неопходна диплома факултета хуманистичких наука, а затим додатна едукација, лајф коуч може да постане и особа без претходног образовања у области психологије, због чега ова два звања не треба поистовећивати – каже проф. др Иван Јерковић, председник Друштва психолога Србије.

У највећем броју случајева у Србији су лајф коучи особе чије базично образовање не омогућава да се професионално баве саветовањем људи.

– Они су обучени за нешто исто онолико колико је обучен за употребу лека онај који прочита упутство које се налази у кутији коју је добио у апотеци – сматра проф. Јерковић.

Проблем настаје када лајф коуч без лиценцеи обуке даје упутства и савете за живот својим клијентима, утичући притом на њихове важне животне одлуке. Под утицајем „харизматичног вође“ људи у тешким животним ситуацијама могу да донесу одлуке о разводу брака или давању отказа…

– Обраћање нестручним и суштински неовлашћеним људима може да буде потенцијално опасно. Одлуке у оваквим ситуацијама су озбиљне и оне не би смеле бити предмет бављења приучених исцелитеља – објаснио је проф. Јерковић.

Управо због тога, на адресу Друштва психолога Србије све чешће куцају грађани са молбом да се исцелитељи са „сертификатима“ удружења грађана и невладиних организација некако санкционишу и зауставе.

– Направљен је Нацрт закона о психолошкој делатности, којим се регулише професионална делатност психолога, област психотерапије и лајф коучинга. Очекујемо да би могао ускоро да буде представљен надлежним државним органима. Дозволе и лиценце постоје само под наводницима и ову околност користе спретни појединци који необавештеном свету продају „мачку у џаку“ – закључује проф. Јерковић.

Нема брзих и лаких решења

– Прво што је потребно да грађани ураде пре него што се одлуче за услуге лајф коуча, јесте да на интернету провере да ли се он налази на списку националних организација или акредитованих школа. Добро едукованог коуча можете препознати по томе шта не нуди током рекламирања и представљања своје услуге – каже Небојша Јовановић.

Едуковани лајф коуч неће нудити лака решења за кратко време, неће гарантовати животну промену нити делити савете шта треба да урадите у свом животу. Он не представља себе као узора, не суди и не намеће сопствене вредности.

Вечерење новости/Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Митинзи: Два табора на две бине

Скупови СНС и ДС крајем априла могли би да буду клица за стварање нових фронтова. На митинг напредњака долазе и Љајић, Вулин, Илић… ДВА митинга ...