НЕМАШ 600 ДОЛАРА ЗА ЛЕК? УМРИ! Ово је тренутно најомраженија жена у Америци | Жиг Инфо

НЕМАШ 600 ДОЛАРА ЗА ЛЕК? УМРИ! Ово је тренутно најомраженија жена у Америци

„ЕпиПен“ спасава животе милиона алергичних особа – под условом да могу да плате 600 долара, колико кошта ауто-ињектор.

ЕпиПен се америчкој војсци продаје за 50, а цивилима за баснословних 600 долара!

Трејси Буш никуда не иде без „ЕпиПена“. Њен 14-годишњи син такође има један. Пре две године, док је јео лубеницу, изненада је исколачио очи, глас му се променио као да је удисао хелијум. Мајка му је забола „ЕпиПен“ у ногу и спасла му живот.

Њен син од друге године пати од јаких алергија. Када поједе нешто што му не одговара, може да добије алергијски шок, приликом кога му отиче душник, онемогућавајући пролазак ваздуха. „ЕпиПен“ садржи дозу епинефрина који у случају алергијског напада опушта мишиће дисајних органа и у року од неколико секунди проширује душник.

На срећу, њено осигурање покрива трошкове ињектора. Они који немају тако добро осигурање скупо плаћају за живот своје алергичне деце.

Разлог је у томе што „ЕпиПен“ широм САД продаје само једна фармацеутска компанија „Мyлан Пхармацеутицалс“, која је од 2007. драматично повећала цену паковања од два ињектора – са 50 долара на 608 долара. Од тога компанија добија 274 долара – остатак иде осигурањима и продавцима – али то не мења чињеницу да је цена повећана за више од 500 одсто.

При том епинефрин има рок трајања од свега годину дана, што значи да пацијенти сваке године морају да купе нови ињектор, а неискоришћени да баце. Сиромашнији пацијенти не могу то себи да приуште и због тога носе са собом ињекторе којима је истекао рок трајања, надајући се да ће средство ипак деловати.

То је изазвало гнев широм земље, а на удару је нарочито главна извршна директорка компаније Хедер Бреш.

Kritikovao bezobrazno skupu cenu leka: Berni Sanders

Критиковао безобразно скупу цену лека: Берни Сандерс

– Нема разлога зашто би ЕпиПен, који ‘Мyлан’ производи за неколико долара, пацијенте коштао 600 долара – оценио је демократа Берни Сандерс.

Хедер Бреш, иначе, ћерка члана америчког Сената, изјавила је за „Ен-би-си њуз“ да је компанија подигла цену „како би на адекватан начин одражавала вредност производа“ и због „високих улагања у производ протеклих година“.

Колико су мали трошкови производње ових ињектора постаје јасно ако се баци поглед на историју. Ињектори адреналина су стари изум, који је америчка војска развила 1960-тих године за војнике, јер адреналин у начелу утиче на боље физичке резултате.

Почетком 1970-тих година Џорџ Калкинс и Стенли Сарноф измислили су претечу данашњег „ЕпиПена“. Иако су знали да су искористили знање војске и само му дали бољи дизајн, године 1973. заштитили су производ под једним условом: закључили су с војском уговор којим су се обавезали да ће јој испоручивати „ЕпиПен“. Данас патент има фармацеутски гигант „Пфизер“, који се придржава уговора и снабдева америчку војску паковањем од два ињектора по цени од 50 долара.

До 2007. то је била и цена за цивиле, а онда је „Мyлан Пхармацеутицалс“ купио право на продају „ЕпиПена“.

Колико је јефтина његова производња недавно је показао алерголог др Даглас Мекмејон из Минесоте. Он је развио конкурентски ињектор и поднео је захтев за регистрацију америчкој Агенцији за храну и лекове (ФДА). Уколико заиста изађе на тржишта, Мекмејона ће то коштати укупно 1,5 милиона долара, што значи да би вратио уложени новац већ после 30.000 продатих ињектора, по цени од 50 долара.

финанзен100.де / М.А./Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо