НИ ОВА ВОДА „БОЛ НЕ ЛЕЧИ“ Мештани Болеча забринути за исправност воде! | Жиг Инфо

НИ ОВА ВОДА „БОЛ НЕ ЛЕЧИ“ Мештани Болеча забринути за исправност воде!

У задњој декади јуна 2017. године,  насеља Болеч и део насеља Ритопек су искључени са водоводне мреже због тестирања болечког водоводног система који треба да буде прикачен на мрежу Београдског водовода.

Убрзо затим, ова насеља су и прикључена на мрежу Београдског водовода. Како кажу мештани, побољшање у водоснабдевању од тада је и више него очигледно. Рестрикције воде су престале а примећен је и већи притисак у  цевоводу. Међутим, како кажу мештани, сам квалитет воде им је јако сумњив.

Поред ове „жутоће“ они који воду користе у производњи кажу да су принуђени да је додатно филтрирају, као и да је хлоришу и додају конзервансе како би је свели на какву такву исправност. Како кажу, понадали су се да ће нова вода бити боља, али изгледа да им је стара квалитетнија.

Како кажу из БВК-а, понекад се догоди да је вода на славинама потрошача замућена. Ова појава је карактеристична за период после отклањања кварова на мрежи. Последица је хидрауличног удара, што доводи до покретања талога који увек постоји на унутрашњим зидовима цевовода. Талог најчешће садржи једињења гвожђа жућкасте боје. У овом виду и концентрацији, гвожђе није од посебног здравственог значаја. Систематску (редовну) контролу квалитета воде за пиће у Београду врше лабораторије Београдског водовода и Градског завода за јавно здравље Београд.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо