Није Михаило, већ Михајло! Градска скупштина Пупина прекрстила још 1997. године | Жиг Инфо

Није Михаило, већ Михајло! Градска скупштина Пупина прекрстила још 1997. године

Скупштина града давне 1997. прекрстила је једног од наших највећих научника, па се суграђани, уместо Булеваром Михајла Пупина, шетају – Булеваром Михаила Пупина!

Ако вас пут наведе на Нови Београд, видећете да је у прометној саобраћајници на таблама Пупиново име понегде написано исправно, са „ј“, а понегде погрешно, са „и“. Славни научник је прекрштен чак и на званичном сајту општине Нови Београд, где се наводи да јој је седиште на адреси „Булевар Михаила Пупина 167“.

– Само поштујемо званичне одлуке Града Београда које су усвојене још 1997. године. Што се тиче уличних табли, оне нису у надлежности ГО Нови Београд, већ то ради Републички геодетски завод – рекли су нам из општине Нови Београд.

Ову информацију потврдили су нам из Града, чак су нам љубазно послали копију Службеног листа на којој се види да је Şкупштина града Београда, на седници одржаној 24. априла 1997. године, донела одлуку о промени имена седам улица. Седми јул је постао Краља Петра, Ђуре Стругара – Цариградска, Лоле Рибара – Светогорска, Моше Пијаде – Дечанска, Саве Ковачевића – Милешевска, Трг Димитрија Туцовића – Трг Славија, а Лењинов булевар – БУЛЕВАР МИХАИЛА ПУПИНА!

Како су нам рекли из Градске управе, одлука о том називу од тада се није мењала. Међутим, у свим свежим званичним дописима и саопштењима, као и на сајту Града Београда, искључиво се користи исправно име – Михајло.

Оно што буни је, међутим, ако су већ сви свесни грешке која је направљена пре скоро две деценије, и знају како се правилно пише име нашег научника, зашто су по Новом Београду и даље неисправно написане табле, односно зашто се једноставно одлука не промени?!

БУЛЕВАР ДУГ 3,7 КИЛОМЕТАРА

Булевар Михајла Пупина дугачак је 3,7 километара, а простире се од Улице Александра Дубчека до Бранковог моста. Пре него што је добио садашњи назив, био је познат као Лењинов булевар и Булевар Октобарске револуције.

КНЕЗ МИХАИЛОВА

Михајло или Михаило. Београђани, а посебно гости из унутрашњости, дилему имају и када је у питању главна градска штрафта. Кнез Михаилова се, међутим, пише са „и“. Дакле, Михаило Обреновић и Михајло Пупин.

Андриана Јанковић     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо