НОВИ СНИМАК Ово је тренутак у којем је дошло до експлозије у Крагујевцу | Жиг Инфо

НОВИ СНИМАК Ово је тренутак у којем је дошло до експлозије у Крагујевцу

Драма у Крагујевцу, која траје већ више од 24 сата почела је када је експлодирао магацин у коме је била велика количина мина и других врста муниције. На Јутјубу се у међувремену појавио нови снимак на којем се види тренутак стравичне експлозије.

Непосредно после прве експлозије, и то док су ватрогасци гасили ватру, догодила се још једна, у којој је погинула једна особа, а три су нестале и за њима се још трага. Узрок експлозије није познат, иако упућени кажу да су се у магацину обављале веома опасне активности.

Од прве експлозије у магацину А28 пуном тромблонских мина, која се догодила у уторак у 13 и 20 затресли су се прозори у читавом Крагујевцу.

Одмах по експлозији на лице места упућена су сва расположива ватрогасна и возила Хитне помоћи – Завод за хитну медицинску помоћ послао је пет возила а Ватрогасно-спасилачке бригаде из Крагујевца шест ватрогасних и једно теренско возило, са 19 ватрогасаца.

Angažovana sva vozila

У првој експлозији, на срећу, нико није страдао, али је 76 радника остало заробљено у посебном објекту ТРЗ, у који су се сакрили.

Оно од чега су сви на терену страховали, обистинило се током гашења пожара у коме су учествовали ватрогасци, припадници МУП-а и неколико запослених у ТРЗ – током акције одјекнула је нова експлозија, а онда се урушио кров магацина.

Пожар је локализован негде после 17 часова.

Трагичан исход друге експлозије

Потпуковник Мирослав Перишић погинуо је у другој експлозији, а повређено је 25 ватрогасаца и припадника МУП-а, који су гасили пожар. Три особе још увек нису пронађене и за њима се и сада трага.

У питању су капетан Дарко Костић и двојица цивила запослена у ТРЗ : Дејан Ковачевић и Жељко Николић, чије су породице од јуче у највећој неизвесности.

Радници, њих 76, који су остали заробљени у посебном објекту у ком су се сакрили после прве експлозије су безбедно евакуисани и сви су добро. Вратили су се својим кућама.

Троје са тешким повредама, двоје пребачени у Београд

Повређени ватрогасци и припадници МУП-а збринути су у крагујевачком Клиничком центру. Троје пацијената има тешке повреде али су, на срећу сви ван жžивотне опасности.

Двоје пацијената су током ноћи пребачени на ВМА у Београд.

Ministar Đorđević u obilasku povređenih

Министар Ђорђевић у обиласку повређених

У Крагујевац је одмах после експлозије стигао министрар одбране Зоран Ђорђевић, који је синоћ обишао повређене у КЦ.

Опасно растављање старог барута

О узроцима експлозије тренутно нема информација али како незванично сазнајемо, у ТРЗ-у се растављао стари барут, што представља велику опасност.

– Пет пута је опасније растављати барут него прозводити га, поготово кад је у питању стари барут, а то је оно што се радило у ТРЗ-у у моменту кад је дошло до прве експлозије – каже наш извор.

Специјална комисија за испитивање узрока несреће

Министар Ђорђевић формирао је јутрос комисију за испитивање несреће, којом руководи бригадни генерал Миле Јелић, начелник за људске ресурсе. У комисији су и стручњаци из војно-техничког института и експерти за заштиту од пожара. Истрагу истовремено, по хитном поступку води и војна инспекција Министарства одбране.

Драматична потрага за несталима

Dron uključen u potragu za nestalima

 

Дрон укључен у потрагу за несталима

Након што је локализован пожар у Техничко ремонтном заводу, закочела је акција рашћишћавања и проналаска троје несталих људи у коју су укључени дрон са ноћним камерама, као и специјални робот.

Истовремено, министар Ђорђевић упозорио је да опасност још није прошла.

– Опасност још није прошла јер постоје жаришта која могу да доведу до нових експлозија. Из даљине се види да на појединим местима тиња дим. Зато не смемо да ризикујемо животе других људи – рекао је синоћ министар Ђорђевић.

Троје несталих још увек нису пронађени.

Т. М. С.   Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо