НОВИНЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА Униформе и за оне који их нису хтели, а много тога мораће да УЧЕ И НАСТАВНИЦИ | Жиг Инфо

НОВИНЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА Униформе и за оне који их нису хтели, а много тога мораће да УЧЕ И НАСТАВНИЦИ

Нови, односно “редизајнирани” предмети, униформе и увођење електронског дневника, само су неке од новина које очекују ђаке и наставнике у новој школској години.

Електронски дневник

Три недеље пред почетак нове школске године, школе се припремају за долазак ђака, али и бројне измене које их очекују. Једна од већих јесте да ће електронски дневник од јесени имати 200 школа.

Како је претходно објавио министар просвете Младен Шарчевић, ова измена допринеће смањењу администрације за просветне раднике, лакшем приступу информацијама о свом детету за родитеље, а представља и контролни механизам стања у образовном систему.

Униформе ипак за све основце

Brojne izmene za đake

Претходних месеци ђаци и њихови родитељи изјашњавали су се о увођењу униформи у основним школама, а 55 одсто њих подржало је ову идеју. Оне ће, међутим, бити обавезне и за оне који су се изјаснили против, али их свакако неће добити сви у исто време.

– Оне школе које су то прихватиле, спроводе одређене поступке избора и набавке и у њима ће бити уведене. Намера је да све основне школе имају униформе, али наравно не од првог септембра, већ је план да се уводе сукцесивно и да се решава проблем финансирања за децу из материјално угрожених породица – кажу из Министарства просвете.

Како је једна од замисли да униформе шију средње текстилне школе, ради се и на њиховом повезивању са основним школама.

Највише измена за петаке

Будуће петаке очекују три редизајнирана предмета – “физичко и здравствено васпитање”, “техника и технологија” и “информатика”. Међутим, променама ту није крај, јер ће се кроз међупредметно повезивање увести и “предузетништво и финансијска писменост”.

Тим поводом наредних недеља почеће обуке за наставнике измењених предмета, за које су усвојени нови наставни планови и програми.

А шта ће наставници морати да науче

Први ће усавршавати наставници физичког, које очекује предавање здравственог васпитања. Следећи су наставници технике и технологије, који морају бити обучени за лекције о предузетништву, а потом ће наставници информатике морати да савладају прогамирање, који је сада део наставног садржаја.

Предузетнишво, нове вештине и модерне технологије

Када је реч о предмету “техника и технологија”, како је недавно објаснила помоћница министра просвете Весна Недељковић, новина је у садржајима везаним за предузетништво као важну компетенцију.

– У самом предмету подстиче ученике на пројектно планирање, развијање од идеје до производа и његовог пласмана, учење практичним вештинама, такође, у оквиру овог предмета ученици ће стицати знања и о модерним технологијама – рекла је Недељковић.

Опште здравствена култура

Предмет “физичко васпитање” добија нове наставне садржаје из области здравственог васпитања, важне за правилан раст и развој ученика, као и стицање опште здравствене културе.

– Уводи се и додатна активност која је обавезујућа за ученике и наставнике под називом “обавезна физичка активности” (час и по недељно), коју школа планира у оквиру годишњег плана и реализује у складу са просторним и људским ресурсима, поштујући најбољи интерес деце – навела је Весна Недељковић.

Опремање школа

Министар Шарчевић недавно је истакао да је интернет коначно стигао до свих школа, као и да је преко кредита Европске банке набављено 4.600 нових рачунара за школе.

– У последња два месеца опремили смо више од 40 школа рачунарском опремом и ових дана у школе у Србији стиже још 700 рачунара. Из средстава опортунитета опремљено је 10 школа, велика је и помоћ друштвено одговорних компанија. Многе компаније су већ донирале рачунаре школама. Наставићемо да опремамо школе рачунарима, не само због наставе информатике, већ и због укупног повећања дигиталних компетенција свих запослених у школама – објаснила је помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић.

М. Рашић    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо