НОВИНЕ У ЗАКОНУ Министар просвете ће моћи да ПОНИШТАВА ДОКТОРАТЕ | Жиг Инфо

НОВИНЕ У ЗАКОНУ Министар просвете ће моћи да ПОНИШТАВА ДОКТОРАТЕ

Јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању почиње данас, а једна од новина коју доноси овај документ је и то што ће први пут по слову закона министар просвете моћи да поништи диплому о стеченом високом образовању.

Министар просвете Младен Шарчевић

Како је објавио лист „Политика“, министар ће то моћи да учини не само по службеној дужности када је спорну диплому издала неовлашћена организација, него и ако је диплому потписала особа која за то није овлашћена.

Такође, диплома може да буде поништена и када се утврди да особа на чије је име диплома издата није испунила испитне обавезе у складу са законом и предвиђеним студијским програмом или од старта није испуњавала услове за упис на основне, мастер и докторске студије.

Дакле, министар просвете може да поништи и невалидно стечену докторску диплому, али не без одобравајућег мишљења комисије научника и стручњака из одговарајуће области. То је крајња мера уколико и поред утврђених разлога за проглашавање дипломе ништавном, ни после после упозорења министра, оспориву јавну исправу не поништи сама високошколска установа.

Нацрт закона налаже и да универзитети у року од девет месеци од ступања на снагу новог закона објаве конкурс за избор менаџера, а предвиђа и да мандат чланова савета високошколске установе буде продужен са три на четири године. Толико ће трајати и мандати ректора универзитета, декана факултета, председника академије струковних студија, директора високе школе или високе школе струковних студија.

Кључ за повезивање свих података о студнетима у Јединственом информационом систему просвете (ЈИСП) биће јединствени образовни број (ЈОБ) који се уводи као неизоставни пратилац академаца на образовном путу.

Како пише „Политика“, биће то индивидуална ознака која се на захтев високошколске установе додељује бруцошима приликом првог уписа на студије, уколико је већ нису добили на нижим нивоима образовања. Министарство успоставља ЈИСП и њиме руководи, као и регистрима акредитованих високошколских установа и студијских програма, регистрима студената и запослених у високошколским устоановама.

Политика/Блиц

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо