НОВО ЛУДИЛО Тинејџери у Србији се дрогирају лековима за коње?! | Жиг Инфо

НОВО ЛУДИЛО Тинејџери у Србији се дрогирају лековима за коње?!

Међу младима у Србији се појавила нова пошаст – шмрчу опасну дрогу кетамин, која изазива тешке халуцинације и еуфорију, а може да остави и озбиљне последице по здравље!

Овај анестетик, који се између осталог служи за успављивање коња и делује слично као кокаин и ЛСД, може се набавити на црном тржишту у нашој земљи за само 2.500 динара по граму, а наводно су га масовно овог лета користили посетиоци музичких фестивала широм Србије.

Према речима М. Ж. (24) из Београда та опасна дрога учинила је да буквално не зна где се налази.

– Дилери су ми већ прво вече препоручили да пробам кетамин и рекли ми да је то ново и да грам кошта само 2.500 динара. Купио сам и ушмркивао га исто као и кокаин. Осећао сам се заиста невероватно. Целу ноћ сам непрекидно скакао од силне енергије и деловало ми је да просто не могу да се смирим. Уз то сам имао и разне халуцинације, све девојке су ми деловале прелепо, а према свим мушкарцима сам осећао као да су ми браћа. Све сам их грлио и љубио. Држало ме је пуних 12 сати, до девет ујутру, и тада сам заспао као беба. Када сам се пробудио, нисам осећао никакве нуспојаве – прича М. Ж. за „Информер“.

Специјални педагог Милан Радовановић, који води саветовалиште за лечење наркоманије, каже да је кетамин најопаснија дрога с којом се сусретао и да велики број пацијената трпи последице до краја живота.

– Кетамина је некада било у уличној продаји, али последњих пет година нисам имао ниједан случај. У питању је дисоцијативни анестетик, што значи да „раздваја душу од тела“. Конзументи губе осећај за реалност и имају изузетно јаке халуцинације. Један пацијент ми је рекао да је напустио своје тело и посматрао га буквално са плафона. Највећи проблем је када ти људи треба да се врате у реалност. Често се догоди да то не успеју и да имају озбиљне психичке последице попут психозе и трајног поремећаја личности. Због тога сматрам да је кетамин најопаснија дрога од свих с којима сам се сусретао – рекао је Радовановић а потом и открио неке од примера како су завршили људи који су били зависни од кетамина.

– Имао сам случај да је један зависник константно покушавао да се обеси. Други је пак имао опсесију да се боде иглама свуда по телу. Велики број зависника од кетамина нажалост остане са оне стране ума – тврди Радовановић.

Није у продаји

Фармацеут Драгутин Рајевац каже да кетамина нема у слободној продаји и да дилери могу да га набаве само ако га украду из болничких и ветеринарских апотека или ако га самостално направе.

– Кетамин се користи за анестезију људи, али и животиња, попут коња. Он одржава пулс и притисак током операције. Не постоји у слободној продаји, већ само у апотекама, болницама и ветеринарским станицама. Дакле, да би неко дошао до њега мора одатле да га украде. Међутим, дилери често сами праве нешто слично и продају га као кетамин. На правом леку постоји јасно упутство да може проузроковати такихардију, аритмију, хипертензију, али и изузетно јаке кошмаре, што недвосмислено указује на његово халуциногено дејство – јасан је Рајевац.

 

(informer)

Коментари

Коментари


Препоручујемо