ОЧЕКИВАНИ ПРЕОКРЕТ ЈКП „Гроцка“ није више у стечају, општинска гарнитура у озбиљном проблему! | Жиг Инфо

ОЧЕКИВАНИ ПРЕОКРЕТ ЈКП „Гроцка“ није више у стечају, општинска гарнитура у озбиљном проблему!

Према информацијама Жиг Инфа, Апелациони привредни суд укинуо је првостепену одлуку да се ЈКП „Гроцка“ уведе у стечај.

Ова одлука је коначна и на њу више нема права жалбе. Због овакве одлуке, ГО Гроцка ће имати великих финансијских издатака из разлога што ће морати да врати сва дуговаа према повереиоцима.
Подсетимо се, доласком на власт 2012. године коалиције окупљене око СНС-а, преко ноћи ово предузеће постаје усисна машина за запошљавање чланова СНС-а. Тако да се, у врло кратком року , на платном списку предузећа нашло још 83 радника!

Тадашња опозиција у Гроцкој упозоравала је да ће то донети само финансијки крах предузећа и довести до брзог пропадања. Напредњаци су те наводе одлучно демантовали и уверавали да ће ново постављено руководство унапредити пословање и отпустити све оне који не раде ништа, а доведени су преко политичке линије. Да су кренули са отпуштањем, јесу , али већина отпуштених, што ће се показати у наредним годинама, добија пресуде у своју корист , а против ЈКП-а.

Како би заташкали свој неуспех, напредњаци врло брзо, негде након годину дана власти, отварају још четири предузећа! Сва она су „ишчупана“ из ЈКП-а „Гроцка“. И то оснивање предузећа, сада још малобројнија, опозиција је критиковала и указивала на правне нерегуларности као и на реалност да ће поново доћи до пропадања. Напредњаци су то опет одлучно демантовали и оптуживали за такво стање претходнике, бар за ЈКП „Гроцку“. Међутим, и она предузећа која су основали напредњаци врло брзо пропадају и поново западају у велики финансијски крах. Интересантно је да је у свим овим предузећима руководио један те исти кадар напредњака.

Убрзо власти у Гроцкој долазе на идеју да комуналне делатности падну у руке јавно – приватном партнерству. За тај свој сценарио , садашњи председник ГО Гроцка, Драгољуб Симоновић користи своје везе у Италији, а које је остварио док је био на месту директора „Железница Србије“ и већ у фебруару 2015. Године редакција Жиг Инфа објављује, пар месеци пре расписаног тендера, да ће у Гроцкој италијанска фирма руководити комуналним услугама у Гроцкој.

Почетком новембра 2016 године, Привредни суд у Београду доноси решење да се ЈКП „Гроцка“ уводи у стечај. Одласком у стечај, планирало се да ће сви они који имају потраживања према овом предузећу остану кратких рукава, односно да неће моћи их наплатити. Међутим, како је донето коначно решење да ЈКП „Гроцка“ више није у стечају већ активно Јавно предузеће, ситуација се драстично мења.

Сада је настало више проблема из којих ГО Гроцка неће моћи лако да изађе, а да не издвоји поприличне финансије из буџета. Први проблем је сада што ће се морати поставити поново директор ЈКП-а „Гроцка“, међутим он неће моћи да прима редовну зараду. Наиме, како у буџет ГО Гроцка за 2017. годину није ушла ставка ЈКП „Гроцка“, тако се неће моћи издвајати новац за ово предузеће. Не може се ни направити ребаланс управо због те ставке- непостојање ЈКП-а „Гроцка“ у буџету.

Још један проблем за ГО Гроцку јесте тај што ће свима онима што потражују од ЈКП-а новчана средства, морати исплатити из буџета. То значи да ће и многобројни радници успети да своја потраживања, односно заостале плате и отпремнине потражити на новој адреси-ГО Гроцка.

Мора се напоменути да ГО Гроцка већ измирује потраживања Пореске управе према ЈКП-у. Иста такав модел ће користити и остали потраживаоци јер закон је исти за све, што значи да ако се исплаћује Пореској управи исти модел мора да се примењује и према осталима.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо

МАЛО ЛАТИНИЦА, МАЛО ЋИРИЛИЦА Ова УРНЕБЕСНА БИОГРАФИЈА шокирала је одборнике новосадске скупштине

Одборнике новосадске скупштине на последњој седници шокирала је биографија Биљане Стојковић, од недавно чланице Надзорног одбора градског превозника, која је написана руком, али и неписмено. ...