ОД ДАНАС СВИ У ЛЕШТАНЕ ПО ДОКУМЕНТА Нема више оверавања у општини, Месној заједници или суду | Жиг Инфо

ОД ДАНАС СВИ У ЛЕШТАНЕ ПО ДОКУМЕНТА Нема више оверавања у општини, Месној заједници или суду

Документе, грађани Србије од данас неће моћи више да оверавају у општини или суду, већ искључиво код јавног бележника односно, изузев у градовима у којима нотари не постоје.

Такорећи, за документа која смо до данас могли да оверавамо по Месним заједницама широм ГО Гроцка, од данас грађани морају да оверавају код нотара. Према „жутим страницама“, једини нотари са територије ГО Гроцка, се налазе у Лештанима.

Бранислава Николић, Смедеревски пут 3/В и Зоран Булајић, Бранислава Нушића 1б.

Поједини тврде да ће цене поскупети. Како кажу, до сада су постојале категорије грађана које нису плаћале оверу појединих докумената, док се од данас свака овера наплаћује.

-То се односи на све овере докумената за уписе у школе или на факултете, документацију потребну за конкурисање за посао или вађење инвалидске пензије. Ту су и овере сагласности родитеља за извођење детета из земље, па потврде о исплати на основу купопродаје непокретности, овере пуномоћја, уговора о закупу, овере преписа диплома и разних других докумената, кажу из Покрета за Врчин.

С друге стране, цене овера су како каже Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе, ниже него што су биле код локалних самоуправа, али више него у судовима. Примера ради, просечна овера потписа код нотара је 360 динара са ПДВ, у великом броју општина је премашивала 400 , док је у судовима била 160 динара.

– Тенденција је да се временом бележницима повере све оставине, да би се растеретили судови јер се у Србији годишње обави око 100 оставина – каже Ђукановић.

У Србији раде 152 бележника, 21 помоћник и 238 приправника.

Из Го Гроцка су навели само штуро обавештење у којем се наводи:

-У вези напред наведеног обавештавају се грађани Градске општине Гроцка да ће послове овере потписа, рукописа и преписа од 01.марта 2017.г. вршити код јавних бележника, а при општинској управи и даље могу да врше оверу преписа јавних исправа које је издала Управа ГО Гроцка сходно чл.1.став 3. Закона о оверавању потписа, рукописа и преписа.

 

За Жиг Инфо:

Жељко Маторчевић/Агенције

Коментари

Коментари


Препоручујемо