ОД СПАРИНЕ У СРБИЈИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИШЕ! Данас је потопљен Браничевски округ, а погледајте шта нас ЧЕКА НАРЕДНИХ ДАНА | Жиг Инфо

ОД СПАРИНЕ У СРБИЈИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДИШЕ! Данас је потопљен Браничевски округ, а погледајте шта нас ЧЕКА НАРЕДНИХ ДАНА

Браничевски округ данас је био потопљен због кише, али и изливања реке Тиснице, док је најгоре било у Жагубици, где су се улице претвориле у реке којима су пливали потопљени аутомобили, а евакуисано је 240 грађана. Метеоролози најављује да нам након ових потопа од викенда следи право лето!

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење на обилне падавине с временским непогодама са жутим метеоалармом, а на подручју Жагубице током јутра и преподнева пало је и до 100 мм кише по квадратном метру, а на Црном врху преко невероватних 130 мм кише. Припадници Сектора за ванредне ситуације јуче су црпели воду на више локација на територији општине Жагубица, а вода се на угроженом подручју повукла у корито реке Тиснице.

– Услед обилних падавина које су задесиле регион општине Жагубица, дошло је до изливања реке Тиснице, због чега је на снази ванредна ситуација на делу територије општине Жагубица, односно за насеља Суви До, Изварица, Рибаре, Крепољин, Вуковац, Милатовац и Јошаницу. Истичемо да нема повређених нити страдалих грађана. Припадници Сектора за ванредне ситуације спасли су 60 особа из угрожених домаћинстава у која је ушла вода, док је управо завршена евакуација још 240 особа – рекао је начелник Штаба за ванредне ситуације Предраг Марић.

Невреме са обилним пљусковима која је пре два дана око 21 сат захватило Бор изазвало је велике проблеме у руднику РТБ Велики Кривељ, саопштио је РТБ Бор.

Међутим, метеоролози најављују да већина грађана сада може да одахне јер нам за викенд напокон почиње право лето! Већ у петак, али пре свега од суботе и недеље очекује нас мало топлије и сунчано време, с ретком појавом киша, али и што је најважније, без високе влажности ваздуха и спарине, што је већини грађана претходних дана задавало тешкоће. Пљускови и грмљавина нас очекују само у планинским пределима, а у наредних седам дана у већини места биће око 33 степена. Метеоролог Ђорђе Ђурић из „Ведер ту амбрела“ каже да од данас почиње стабилизација времена.

– Већ од петка биће све више сунчаних интервала, а пљускови с грмљавином нас очекују само у планинским пределима, и то у јужним и западним деловима Србије, али и у Срему. За викенд сунчано и топло, с температурама од 27 до 33 степена, а киша само на западу спорадично. Све у свему, почиње лето и далеко лепше време него претходних дана – каже Ђурић.

Ђорђе Ђурић:
Без спарине, лакше се дише

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурић, од почетка следеће седмице биће сунчано, а жива у термометру достизаће чак и 34 подеок.
– Неће бити оних сулудих температура до 40 степени, на видику нема тих топлотних таласа, то сада остављамо Шпанији и Португалу. Најважније је што неће бити ове спарине због које смо сви последњих дана тешко дисали и кретали се. Температуре нису биле високе, али је била висока важност ваздуха, па је свима субјективни осећај био да су температуре биле много више, од 35 до 40 степени. Комбинација температура до 30 степени и велике влаге је већини људи врло тешко падала – објашњава метеоролог.

Курир.рс/Јелена Пронић

Коментари

Коментари


Препоручујемо