ОДАКЛЕ ПАРЕ „СИРОМАСИМА“ Ево како су мештани Гроцке „донирали“ 30 000 евра за кампању СНС-а! | Жиг Инфо

ОДАКЛЕ ПАРЕ „СИРОМАСИМА“ Ево како су мештани Гроцке „донирали“ 30 000 евра за кампању СНС-а!

Жиг Инфо је последње три године истраживао један, може се назвати, феномен, који се дешава пред одржавање избора. Наиме, како се распишу избори, новчани прилози за странку која је на власти напрасно се повећају. А финансирају их они, за које се лако може утврдити, да новац који уплате на рачун странке, тешко могу да донирају у том износу.

Подсетимо се, Жиг Инфо је средином марта 2017. Писао је да  о систему уплате у Гроцкој. Тако смо тих  дана добили информацију да ће ускоро кренути исплата новца, који ће“грађани“ уплаћивати на рачун ОО СНС-а Гроцка.

У току тих дана, радници претежно јавних предузећа и чланови СНС-а добијају позив да се јаве код секретарице ОО СНС-а у Гроцкој. Када дођу на адресу, добијају новац у износу од 40 000 динара који морају да уплате на рачун СНС-а.

Након добијања новца, иду до банака код којих СНС има рачун и уплаћују ту суму, под својим именом и презименом, као донацију. Потврду из банке да су уплатили, враћају назад.

Новинари Жиг Инфа су се налазили у банкама када је кренула „навала“ људи који су дошли да уплате донацију. Обично су плаћали новчаницама од 5 000. Слој људи који долази и уплаћује по више десетина хиљада на рачун СНС-а је под знаком питања, јер се не може стећи утисак да су у могућности да ту суму новца донирају било коме. Многи од њих су се побунили када на донирани износ морају да плате и провизију на „донирани“ новац.

Жиг инфо тада није дошао до податка о пореклу новца који се „дели“ у канцеларији СНС-а.

ВИШЕ О СУМЊИВИМ ТРАНСАКЦИЈАМА-ОВДЕ

Вучића подржало 6.940 донатора, приход кампање 799,6 милиона динара

Предизборну кампању Александра Вучића прилозима је подржало 6.940 донатора и највећи број њих дао је 40.000 динара, а укупан приход кампање је 799,6 милиона динара.

Ови подаци стоје у извештају СНС, који је у законском року предат Агенцији за борбу против корупције.  У скенираном извештају СНС види се и да је донацију од 3 милиона динара дало предузеће „Лидер ПРОО“ из Сремске Митровице и да је кампања финансирана и сопственим средствима од 114,6 милиона динара. У документу од скоро 300 страница побројана су и имена свих, готово 7.000 донатора.

Међу тих скоро 7 000 донатора, или са извештаја од 694 странице пронашли смо имена 78. мештана Гроцке, односно оних који су са уплатом заведени под „Београд-Гроцка“.

Објавом тих имена потврђена су писања Жиг Инфа из марта ове године јер су имена донатора у великој већини случаја, имена радника Јавних предузећа у Гроцкој или пак функционера (председника Скупштине, заменице председника општине, Канцеларија за младе…). Сви они су донирали управо износ од 40 000 динара, што у укупном скору износи 3 112 000 (три милиона сто дванаест хиљада динара).

СПИСАК ИМЕНА „ДОНАТОРА ИЗ ГРОЦКЕ“-ОВДЕ

Напомена: Списак је преузет са сајта Агенције за борбу против корупције. Постоји могућност да због преобимности нека имена су прескочена.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Они праве НОВИ ДОС

Странке опозиције ових дана ужурбано комбинују како ће на предстојеће изборе и, по свему судећи, чекају нас нова удруживања познатих лица. Коментари Коментари