ОДБАЧЕНИ МАЛИШАН Срећан крај приче о дечаку кога се одрекло цело село, па чак и његов деда | Жиг Инфо

ОДБАЧЕНИ МАЛИШАН Срећан крај приче о дечаку кога се одрекло цело село, па чак и његов деда

Деветогодишњи дечак оболео од сиде, који је због своје болести постао уљез у свом селу у Кини, најзад је добио дом и другове.

Случај овог дечака скренуо је пажњу на предрасуде у вези са овом болешћу у Кини
У случају који је наишао на осуду широм света Луо Кун Кун протеран је из села када су његови житељи, укључујући и малишановог деду, потписали петицију како би “заштитили здравље становника” од “темпиране бомбе”.

На срећу, умешали су се званичници Специјалне школе у Линфену (провинција Шанси), једине у Кини са условима за бригу о ХИВ позитивној деци и њихово образовање.

Кун Кун се заразио од своје мајке још док је био у њеној утроби, али је болест откривена тек када је напунио пет година.

Мајка и очух су радили у другим провинцијама, па је дете расло код бабе и деде, усвојитељима његовог очуха.

Пошто нису хтели да га приме ни у једну школу, а локални становници су избегавали сваки контакт с њим, дечак је највећи део времена проводио сам, играјући се у шуми.

На састанку седмог децембра прошле године, 207 становника села Шуфангја (провинција Сечуан) потписало је петицију, у којој су тражили од власти да “предузму мере заштите и одведу Кун Куна из села како би сачували здравље сељана и деце”. У тексту је писало да Кун Кун “изазива страх у заједници” и да је “темпирана бомба”.

Када је кренуо у школу није проговарао ни реч

Ипак, судбина је очигледно имала друге намере с Кун Куном, јер је прошле године добио место у интернату школе у Линфену.

Разредни старешина Гуо Сјаопинг каже да је “добро друштвено и образовно окружење важно за Кун Куна” и да је “уз помоћ наставника постао отворенији и почео лепше да се понаша”.

Осим тога, од новембра прошле године редовно узима лекове против ХИВ-а.

Када је кренуо у школу није проговарао ни реч, али сада учи и говори као и остали ђаци, додаје разредни старешина.

Случај овог дечака скренуо је пажњу на предрасуде у вези са овом болешћу у Кини, где су многи оболели суочени са дискриминацијом – до те мере да се дешава да и лекари одбију да их додирну.

Најновији подаци кинеске Националне комисије за здравље и планирање породице говоре да је у Кини од 1985, када је регистрован први случај ове болести, дијагностификовано 497.000 оболелих.

M.A.    Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо

СУФИНАНСИРАЊЕ Бјелогрлићу 50 милиона

Управни одбор Филмског центра Србије, на седници која је одржана у понедељак по подне, прихватио је предлог конкурсне комисије за суфинансирање у категорији производње дугометражних ...