ОДРАСТАЈУ УЗ „МРЕЖЕ“, НИШТА НЕ ЗНАЈУ О ОПАСНОСТИМА Половина деце не би пријавила узнемирање на инернету | Жиг Инфо

ОДРАСТАЈУ УЗ „МРЕЖЕ“, НИШТА НЕ ЗНАЈУ О ОПАСНОСТИМА Половина деце не би пријавила узнемирање на инернету

Готово 90 одсто деце узраста од 10 до 15 година поседује мобилни телефон, а већина њих је спремна да остави своје личне податке на интернету, укључујући адресу становања, објавила је невладина организација „Саве тхе Цхилдрен“ поводом Дана безбедног интернета који се обележава сутра.

Деца нису свесна опасности које их вребају са интернета

Резултати истраживања које је ова организација спровела током прошле године о понашању и навикама деце на интернету показали су да већина деце свакодневно користи информационо-комуникационе технологије и приступа интернету већ од своје девете године живота.

Готово сва деца поседују уређај преко којег приступају интернету, а најчешће је то мобилни телефон.

Организација жели да скрене пажњу на безбедносне изазове које представља масовно коришћење информационо-комуникационих технологија, а посебно у контексту безбедности деце као најрањивије категорије.

Ни родитељи нису упућени

Информационо-комуникационе технологије рапидно се развијају. Нове генерације деце одрастају користећи најновије производе из ове области, док знање и искуство родитеља најчешће заостаје, констатује се у истраживању, преноси Фена.

Према резултатима истраживања, 90,5 посто деце узраста од 9 до 17 година има профил на једној или више друштвених мрежа – Твитеру, Фејсбуку, Јутјубу или Инстаграму.

Свако четврто дете нашло се у ситуацији да му је објављена слика без дозволе, а 28 посто деце обухваћене истраживањем доживело је претње на интернету три или више пута.

У случају проблема, 50 одсто деце не би пријавило случај узнемиравања на интернету, а мање од трећине испитане деце би се обратило школском особљу.

– Евидентна је потреба за образовањем и деце и њихових родитеља о опасностима које вребају на интернету и начинима на које се дете од њих може заштитити – рекла је директорка „Саве тхе Цхилдрен“ за северозападни Балкан Андреа Жеравчић.

Конференција поводом Дана безбедног интернета

Министарство трговине, туризма и телекомуникација организује сутра, поводом Дана безбедног интернета (9. фебруара), конференцију која ће окупити представнике државне управе и невладиног сектора задужене за безбедност деце на интернету.

Како је најавило то министарство, на скупу у Научно-технолошком парку у Београду учесници ће представити програме за побољшање безбедности деце на интернету и развој дигиталне писмености, у складу са овогодишњим слоганом Дана безбедног интернета „Будите промена: уједините се за бољи интернет“.

Биће организован и панел о Националном контакт центру за безбедност деце на интернету и институционалној платформи за подизање нивоа заштите и безбедности деце приликом коришћења информационо-комуникационих технологија.

На конференцији учествују представници државне управе укључени у покретање Националног контакт центра за безбедност деце на интернету, као и невладине организације чији су пројекти одобрени на Јавном конкурсу ресорног министарства за доделу средстава за програме развоја информационог друштва.

Конференцију ће у 12 часова отворити државна секретарка у Министарству трговине Татјана Матић.

Тањуг , Бета, Блиц

Коментари

Коментари

decainternet

Препоручујемо

Пролеће стиже са 20 степени

Према најавама метеоролога, током викенда кишовито и мало хладније, од понедељка све топлије Коментари Коментари