Она бапска „боле ме колена, мењаће се време“ ПРОВЕРЕНО ЈЕ ТАЧНА, а данас ћете се и ЛИЧНО УВЕРИТИ | Жиг Инфо

Она бапска „боле ме колена, мењаће се време“ ПРОВЕРЕНО ЈЕ ТАЧНА, а данас ћете се и ЛИЧНО УВЕРИТИ

Вртоглавица, умор, поспаност, болови у зглобовима, мигрене… ове и сличне тегобе карактеристичне су за метеоропате, који реагују на промене времена какве су последњих дана захватиле Србију, а драстичне се тек очекују.

Са више од 20 степени Целзијусових, колико је у Србији забележено током викенда, за само пар дана температуре су пале на тек неколико подељака изнад нуле.

Овакве временске осцилације код многих могу да изазову здравствене тегобе, нарочито код хроничних болесника, али и свих оних којима је здравље „начето“. Ни потпуно здрави нису поштеђени.

– До скора нисмо ни знали да време може да утиче на наш организам, међутим све је више сазнаја о томе. Нарочито је тај утицај изражен код хроничних болесника, код оних пацијената који пате од кардиоваскуларних, плућних, психијатријских и других болести – објашњава за „Блиц“ др Бранка Грујић лекар опште праксе из Дома здравља Звездара, Београд.

И депресија честа

Бронхитис, чир на желуцу и инфаркт су само неке од здравствених тегоба које изазивају временске прилике. Учестала и нагла промена температуре, ваздушног притиска и нивоа влаге могу да објасне многе тегобе па и депресију.

Као објашњава др Грујић, када су температуре ниже, крвни судови се мање шире, што доводи до слабије проквљености организма и може довести до тегоба као што су вртоглавица, умор и поспаност.

„Боле ме колена, мењаће се време“

– Организам се због слабије прокрвљености мање храни кисеоником, и долази до сличних тегоба као код анемије. Те промене могу бити и локалне, као што су болови у зглобовима – сви замо да старије особе често кажу „боле ме колена, мењаће се време“. Као и други хронични болесници, и реуматичари могу да реагују на промене времена – каже др Грујић.

Како да помогнете себи

Да би се заштитили од појава тегоба изазваних променом времена, објашњава др Грујић, потребно је топлије облачење, као и смањење физичке активности.

– Хронични болесници би требало да се примире на неколико дана, док се не прилагоде промени времена. Кроз неколико дана ће тегобе проћи, и у том периоду треба да избегавају и шетње, а нарочито теже физичке послове. Они који пате од високог притиска свакако не би требало да једу масну или слану храну. Осим тога исхрану не морате посбно да прилагодите због промене времена, али свакако не треба ни да преоптеретите организам. Значи лагани оброци, у мањим количинама – наглашава др Грујић.

Промена расположења

Током топлих и сунчаних дана људи се обично боље осећају, за разлику од тмурног и хладног времена када обично долази до промене расположења.

– Због тога су психијатријски болесници подложни реаговању на промену времена. Тмурно време код њих може да изазове депресију, осећај нихилизма, безвољности, док сунчани дани обично доносе и знатно боље расположење – објашњава др Бранка Грујић.

Добривоје Катанић     Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо