ОНИ СЕ СПРЕМАЈУ А МИ? Аустријски војници се у Винчи спремају за нуклеарни напад | Жиг Инфо

ОНИ СЕ СПРЕМАЈУ А МИ? Аустријски војници се у Винчи спремају за нуклеарни напад

Јединица аустријске војске за реаговање у случају напада хемијским, биолошким, нуклеарним и радиолошким оружјем завршава обуку у Институту за нуклеарне науке Винчи.

Шта када прљава радиоактивна бомба експлодира? Аустријска војска би најпре утврдила од чега је састављена анализирајући њене контаминиране делове.

„А онда возилом специјалним прошли кроз тај контанимирани део, а онда деконтаминирали возило којим су дошли у извидницу по питању жртава и штете која је начињена“, објашњава Ђорђе Лазаревић, руководилац одељења за метрологију доза зрачења.

Могућност рада у условима отворених и затворених извора зрачења довела је аустријске војнике у Институт за нуклеарне науке Винча. Њих 30 се недељу дана оспособљавало за реаговање у потенцијално теористичким ситуацијама.

„Аустријска савезна војска се припрема за такве врсте акција, као и за реаговање у случајевима употребе атомског, биолошког и хемијског оружја. За то имамо специјално обучене снаге, док се за реаговање у нуклеарним и радиолошким ситуацијама аустрисјки војници обучавају овде у Винчи“, рекао је капетан Код Касер, командант АБХ јединице аустријске војске.

Научни саветници у Винчи подвлаче да се тиме тестира и њихова реакција у случају нуклеарних, хемијских и биолошких акцидената. Али и да потребу за оспособљавањем диктира употреба импровизованих бомби у нападима широм света.

„Показују само да се ови агенси користе и да постоји велика могућност да се они у будућности користе у терористичке сврхе. У том смислу треба се припремити за такве сценарије“, каже Љубиша Шутуловић, специјални саветник Института Винча.

А да ли се и како Војска Србије припрема за сличне ситуације и да ли користи могућности, лиценце и контролисане услове Института Винча, Н1 је упитала Министарство одбране и остала без одговора.

 

(N1)

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Marjanoviću produžen pritvor

Prema ovoj odluci, pritvor mu može trajati najduže do 10. marta 2018. godine, rekla je portparol suda Mirjana Piljić. "Po nalaženju Apelacionog suda i dalje ...