ОНИ СУ СЕ ПРОБУДИЛИ Највише протеста против Еко гроцке из Пудараца | Жиг Инфо

ОНИ СУ СЕ ПРОБУДИЛИ Највише протеста против Еко гроцке из Пудараца

Док су се месецима обрађивале теме по питању „Еко Гроцке“, комуналним предузећем које је настало у којекаквом дилу челника Гроцке (читај СНС-а), имао сам утисак да је све узалудно писати о томе.

Разне преваре од камиона, претовара, до наплаћивања нечег за шта нису извршене услуге.. Све је то детаљно описано. А мештани као мештани, килави нешто по питању слања жалби и борбе против оног ко хоће да им наплати нешто што им није ни урадио.

Међутим, недавно откријем једну шокантну информацију. Моји драги Пударчани као да су се тргли из неког дубоког сна, те почели да окупирају просторије „Еко Гроцке“ све због једног јединог разлога- да рекламирају рачуне или да се жале на њих.

Елем, Пударчани нису неки који не желе да плаћају услуге или то одбијају из чистог ината. Своје рачуне измирују, говорим у већини случајева, увек или онолико колико су у могућности. Међутим, услуге „Еко Гроцке“ многим Пударчанима нису потребне. Навикнути већ деценијама заобилажења одношења смећа, као и непостојању одлагања истог, сналазе се како знају и умеју. С обзиром да готово сви користе за грејање чврста горива, многи свој отпад рециклирају тј. користе и за овакав вид грејања. Стајска и остала ђубрива зна се, користе за „потхрањење“ својих њива.

У предизборној кампањи „Еко Гроцка“ је започела заједно са локалном влашћу поделу канти за домаћинства. Услов је био да било који члан домаћинства дође са личном картом и подигне канту. Након тог чина, рачуни за то домаћинство су стизали на име оног ко је преузео канту. Многи Пударчани канту нису ни узели. Али за то „Еко Гроцка „ не мари те је на имена и презимена тих лица која су подигли канте стигла и сва претходна задужења. Без обзира да ли су услуге пружене или не. Како су им саопштили- слаће извршитеље па ће морати да плате и шест пута више.

Револтирани тим чином, многи су похрлили у „Еко Гроцка“. Ја не могу да тврдим шта је тачно било, али они који су их посетили препричавају те сусрете. Заједнички закључак је да је особље изузетно бахато и неваспитано и да нису хтели ни да их саслушају. Без обзира на то, већина њих каже да ће се терати и до Стразбура ако треба али да плате нешто за шта нису користили услуге, не пада им напамет. Један од оних који је посетио „Еко Гроцку“ каже да су му саопштили и да су Пударчани оно који се највише буне.

И то ми је заправо пробудило наду. Сва она писања изгледа да нису узалудна. После извесног времена осетили су мештани Пудараца ко је ту уствари бахат а ко говори истину. Није помогла ни она изрека „ Хиљаду пута изговорена лаж постаје истина“.

Док сам недавно шетао, зауставише ме два пензионера. Кажу њих тридесетак минимум хоће да одржи састанак у вези дешавања и , како они кажу, невиђене пресије од стране „Еко Гроцка“ да наплате некакве услуге. Позитивно сам изненађен тим чином. Обећао сам да ћу се радо одазвати том састанку, само нека га организују и нека ме обавесте.

И да закључимо на крају. Нико не позива никога на неплаћање оних услуга које се користе. Тачно је да постоји некаква законска регулатива да се комуналне услуге наплаћају без потписивања уговора, али само за физичка лица. Исто тако је тачно да постоји сијасет других Закона који јасно регулишу област комуналних делатности односно, лаички речено, да би неко нешто и наплатио мора пре тога и да изврши или услужи. Замислите сада да неки оператер мобилне телефоније вам пошаље рачун за услуге без обзира што не користите његове услуге? Шта би онда било? Има таквих примера на стотине. Битно је да су се Пударчани пробудили и да траже само своје право. Не желе да било коме ишта плаћају а да за то не постоји услуга или је услуга непотребна. Као да вам у свом месту постоји водоводна мрежа а ви користите сопствени бунар. А ипак, из водовода вам стиже рачун за некакве њихове услуге јер, ето, законом је одређено да сви морају да плаћају воду….

 

Жељко Маторчевић

 

Коментари

Коментари


Препоручујемо