ОПАСНОСТ! Заражени комарци пронашени у Гроцкој, Лештанима и још у појединим деловима у Србији! | Жиг Инфо

ОПАСНОСТ! Заражени комарци пронашени у Гроцкој, Лештанима и још у појединим деловима у Србији!

У Србији још нема особа које су заражене вирусом Западни Нил, иако је он регистрован код комараца у Београду и Панчеву, који га и преносе.

Ова грозница регистрована је код нашег домаћег комарца кулекс пипиенс. Засад је утврђено да заражених комараца има Београду и у Панчеву.

Без обзира на то што су се појавили комарци са овом грозницом, у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” тврде за Телеграф да још нема заражених људи у овој сезони.

Са друге стране у Заводу за биоциде и медицинску екологију прецизирају за Телеграф.рс да су комарци позитивни на Западни Нил лоцирани на три локације у Београду и четири у Београду.

– До сада је у Заводу за биоциде и медицинску екологију обављено преко 500 анализа узорака комараца на присуство вируса Западнг Нила. Комарци позитивни на присуство овог вируса су пронађени на три локације у Београду – обала Дунава у Гроцкој, Лештане уз канал и Сремчица, и на четири у Панчеву – у кругу болнице, рит испод моста, у Ваљевској улици и спорском центру на Миси – наводе за наш портал у Заводу за биоциде.

У њему објашњавају да су резервоар вируса Западни Нил дивље птице, и станарице и селице:

– Женке обичног комарца хранећи се крвљу заражених птица, унесу вирус у своје тело. У телу комарца вирус се умножава и када женка комарца убоде човека може му пренети вирус.

Грозница Западног Нила, иначе је, вирусно обољење, које највише подсећа на грип. У Србији је први пут регистрована 2012. године.

Реч је о вирусу које се не преноси са са човека на човека, ни ваздушно, ни храном, а ни сексуалним путем. Може се пренети једино трансфузијом крви. Против њега не постоји специфична терапија нити вакцина.

Грозница Западни Нил у већини случајева пролази неопажено, међутим, она може изазвати и веома озбиљну клиничку слику.

Наиме, у 80 до 90 одсто случајева пролази неопажено, без икаквих симптома. Особа евентуално осети умор, нерасположење и благу температуру. Око 15 одсто оболелих добије средњу клиничку слику праћену грозницом, температуром, главобољом, мучнином, а остатак добије тешку односно менигоцефалитис. Таква клиничка слика углавном задеси хроничне болеснике, а највише кардиоваскуларне.

Од овог вируса на 1.000 па и 10.000 заражених умре једна особа.

СИМПТОМИ ЗАПАДНОГ НИЛА:

Блага клиничка слика

– грозница
– главобоља
– мучнина
– повраћање

Тешка клиничка слика

– упала можданих овојница
– упала мозга

МЕРЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ:

– Избегавати боравак на отвореном простору у време највеће активности комараца (у сумрак и у зору)
– Носити одећу дугих рукава и панталоне током боравка у средини која одговара развоју комараца (поред река, језера, канала, бара, у шуми…)
– Приликом боравка у природи користити репеленте у складу са упутствима произвођача
– Постављати заштитне мреже на прозоре и врата

– Чишћење мањих канала од корова и отпадака и одржавање проточности истих, да би вода у њима била чиста
– Смањити бројност комараца око кућа (покривати базене, празнити воду из саксија, кофа, бурића, одбачених гума и осталих посуда) – Уколико је неопходно чување воде, посуде у којима се она лагерује прекривати, како би се спречило полагање јаја на површини воде
– Једном годишње проверити да ли су вертикале олука запушене
– Поставити мреже на вентилационе отворе септичких јама

 

(телеграф)

Коментари

Коментари


Препоручујемо