среда, 28 јул 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

(УЖИВО) Инцидент на фестивалу “Мирдита”, испред пале бакље

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

У 18 сати отворен је фестивал "Мирдита, добар дан", а полиција је блокирала раскрснице код Центра за културну деконтаминацију, спречавајући групу Заветника и других десничарских група да се приближе. Учесници са Косова дошли су под полицијском пратњом. Полиција је одвела једну особу која је прекинула уводно обраћање на отварању фестивала.

 

Полиција у Београду одвела је једну особу која је вечерас прекинула уводно обраћање на отварању фестивала “Мирдита – добар дан” у Центру за културну деконтаминацију.

На отварању фестивала “Мирдита – добар дан” тренутно говори Милан Антонијевић.

Како јавља наш репортер са лица места, један мушакарац попео се на бину и рекао: “Молим вас, вратите ме на Косово, ја сам уплашен овде”.

Њега је обезбеђење након тога скинуло са бине.

Миша Вацић, лидер Српске деснице, рекао је да му не смета програм фестивала, већ сам фестивал, јер промовише антисрпство.

“Фестивал Мирдита је промоција тероризам и ми на миран начин протествујемо против тога”, рекао је Вацић.

Бачена је једна бакља преко кордона полиције.

Окупљени, којих има око три стотине, припадају десничарској организацији Заветници, а међу њима је и лидерка организације Милица Ђурдјевић. Она је тражила од полиције да их пусте да приђу ближе и пренесу своју поруку.

“Наша порука је да је СНС одговорна за одржавање фестивала Мирдита. Овде није реч о уметницима са Косова, Мирдита је политички пројекат” рекла је Ђурђевић за Н1.

“Позивамо албанску заједницу да представи своје обичаје и ми ћемо их поздравити, али смо против да албански екстремисти причају како су Срби геницидан народ. Хтели смо да уђемо и мирно са њима дискутујемо, да их питамо о културној баштини Србс на Косову. Осуђујемо што нас полиција није пустила”, рекла је она.

Присутан је и Сима Спасић из Удружења породица косметских жртава, и он покушава да омета догађај.

Како јавља репортер Нова.рс, блокиране су и околне улице, али је за сада све мирно, без инцидената. Заветници су се најпре окупили испред Храма Светог Саве, одакле су се упутили у Центар за културну деконтаминацију, а сада су дошли до кордона полиције. Присутан је и Симо Спасић.

Иначе, десничарске групе и Заветници, који се противе одржавању ове манифестације, свој долазак су најавили преко друштвених мрежа.

На углу Бирчанинове и Краља Милутина кордон полиције зауставио групу десничара, јавља репортер Нова.рс. Они стоје и певају песме посвећвне Косову. Носе заставе Србије и Заветника.

На друштвеним мрежама претходно су осванули позиви на протест против фестивала “Мирдита, добар дан”, а улаз у Центар за културну деконтаминацију, где ће фестивал бити одржан, облепљен је плакатима и поруком “Мирдита, лаку ноћ”.

Код Центра за културну деконтаминацију присутни су и Борко Стефановић и Бранко Миљуш из Странке слободе и правде.

Из Иницијативе младих за људска права, који су и један од организатора фестивала “Мирдита, добар дан”, истичу да је порука фестивала да се шири мир и помирење између српског и косовског друштва, а не насиље, мржња и раздвајање.

Тродневни фестивал “Мирдита, добар дан” посвећен је представљању уметника са Косова у Београду, а планирано је да траје до 24. октобра у Центру за културну деконтаминацију и у галерији “Енџио”.

На отварању фестивала, поред домаћина из Иницијативе младих за људска права, говорити и редитељ Куштрим Колићи, чија представа “Ја сам себи жена” са Адрианом Морином у главној и јединој улози ће бити одиграна исте вечери. Колићи је ту и као представник Интегре, невладине организације посвећене заштити људских права.

Фестивал “Мирдита, добар дан” покренут је 2014. године, а инспирација је познати југословенски, београдаки и глумац Беким Фехмиу, који је представљао спону између два простора.

Тродневни фестивал “Мирдита, добар дан” посвећен је представљању уметника са Косова у Београду

Репортер Жиг инфа је на лицу места:

 

 

Нова рс/ Жиг инфо

Промо

Bg

Најчитаније