уторак, 26 јануар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СафеЈоурналистс: Србија – улаз у зграду новинара исписан неонацистичким симболима и говором мржње

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Неонацистички симболи и поруке које садрже говор мржње спрејом су исписани на улазна врата зграде новинара Динка Грухоњића у Новом Саду у Србији. Инцидент је уследио након објављивања чланка о графитима сличног садржаја који су се појавили у граду.

 

У ноћи између 23. и 24. новембара, графити пуни националистичког говора мржње исписани су на улазу у зграду у којој живи Динко Грухоњић, новинар и програмски директор Независног друштва новинара Војводине. Улаз, укључујући зид и стаклена врата, био је прекривен порукама уз погрдне изразе „П***о усташка, ово није твој град ни земља“ и „Смраде коњушарски“ на којима су представљени неонацистички симболи, свастика и келтски крстови. На једном графиту писало је „Ратко Младић српски херој“. Инцидент садржи елементе кривичних дела као што су ширење расне, националне и верске мржње, дискриминација, и угрожавају и безбедност Динка Грухоњића и његове породице. Инцидент се догодио неколико дана након што је Грухоњић објавио чланак „Нови Сад - националшовинистичка паланка која слави геноцид?“ који анализира проблематичан садржај графита који су се појавили у Новом Саду. Случај је пријављен полицији и јавном тужиоцу као напад на Грухоњића због његовог рада. Полиција је одмах реаговала и започела истрагу. Починиоци још увек нису познати.

Ово није први пут да је Грухоњић на мети. Тренутно постоји низ кривичних предмета пред јавним тужиоцем, а Грухоњић је више од десетину пута био жртва различитих врста вербалних претњи, увреда и притисака, последњи пут током ванредног стања 2020. У изјави за СафеЈоурналистс Грухоњић је рекао да га је највише погодила не само порука, него и начин на који је то учињено:

 "Порука да се преселим је врло јасна и забрињавајућа је чињеница да су ми они који су то учинили дошли на кућни праг. Неонацисти дивљају и власти их не спречава у томе. Али, порука грађана, колега и пријатеља из Србије и региона који су ме подржали у овом тренутку је такође јасна и утешна “, - рекао је Грухоњић осврћући се и на тода је група грађана следећег дана уклонила увредљиве поруке. Грухоњић је додао да се нада да ће власти решити овај случај.

 "Грухоњић је често био на мети националистичких политичара, од којих су многи тренутно на важним државним функцијама. Већ смо били сведоци како такве јавне изјаве негују атмосферу у којој незадовољни грађани јавно и без одлагања упућују претње и увреде редакцијама и новинарима." - рекао је Жељко Бодрожић, председник НУНС-а и додао да позива власти да хитно реше овај случај, а представнике државе да осуде овај инцидент и уздрже се од вређања и блаћења новинара који раде у јавном интересу.

Мрежа СафеЈоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану НУНС-у у осуди напада на Грухоњића. Поруке и језик не представљају само говор мржње; садрже и симболе мржње којима није место у демократском друштву. Иако поздрављамо брзу реакцију надлежних органа, инсистирамо на хитном решавању овог случаја и осигуравању безбедности Грухоњића и његове породице. Мрежа поздравља подршку Грухоњићу од стране грађана Новог Сада који су се организовали и уклонили са његове зграде увредљиве графите и исказали поштовање њему и другим професионалним новинарима у Србији.

Мрежа СафеЈоурналистс ће обавестити све релевантне домаће и међународне актере о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб

25.11.2020.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

 

Промо

Bg

Најчитаније