недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПОНОВО ОПСТРУКЦИЈА! Милан Јовановић: Не знам да ли ћу икада дочекати крај суђења

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Пошто је суд одбио изузеће судије Славка Жугића, адвокатица одбране Зора Добричанин Никодиновић сад тражи и изузеће председника Другог основног суда, али и Вишег суда. Суђење бившем председнику Општине Гроцка постало је трка с временом јер судија Славко Жугић 15. марта треба да иде у пензију. У случају промене судије, процес би морао да крене од почетка.

 Суђење за паљење куће новинара Милана Јовановића поново је данас прекинуто јер је адвокатица окривљеног Зора Добричанин Никодиновић због наводне пристрасности затражила изузеће председника Другог основног суда, али и Вишег суда и, како је рекла, „свих у овој згради“ (Палата правде, прим. аут.).

Јовановић: Њихов циљ је да се овај поступак не заврши

Први пут откако је у априлу 2019. године почело суђење, којим је доминирало опструирање процеса окривљених и њихових адвоката, Милан Јовановић и његова адвокатица Ана Матић напустили су судницу потиштени.

„Не знам да ли ћу икада дочекати крај овог суђења. Њима није циљ да докажу своју невиност јер су свесни да не могу да одбране неодбрањиво. Њихов циљ је да се овај судски поступак не заврши“, рекао је за Цензоловку новинар коме је због писања о корупцији у Општини Гроцка, у децембру 2018. године, у подметнутом пожару уништена сва имовина.

 

Данашње рочиште обележено је злоупотребом закона који сваком окривљеном и његовом адвокату, без обзира на тежину случаја и доказа који указују на кривицу, омогућава да по једном затражи изузеће тужиоца и судије и свих у судској хијерархији који о томе одлучују.

По обичају, суђење је почело кашњењем Зоре Добричанин Никодиновић која заступа другоокривљеног Владимира Михаиловића. Овај пут кашњење се протегло на 20 минута, а адвокатица је без речи ушетала у судницу и села на своје место. Како се она није извинила због кашњења, судија Жугић, који увек суђења почиње на време, присутнима се извинио у њено име.

Непријатност чекања на адвокатицу Добричанин Никодиновић била је прекинута саркастичним добацивањем судији од стране Ивице Вуковића и Виктора Гостиљца, адвоката првоокривљеног Драгољуба Симоновића:

„Што не раздвојите поступак против Михаиловића?“, добацили су, алудирајући на претходну одлуку судије да раздвоји поступак против трећеокривљеног Игора Новаковића.

Да подсетимо, судија је на претходном рочишту раздвојио поступак против Новаковића јер је посумњао у оправданост недоласка његовог адвоката Горана Пејића, који је наводно у самоизолацији због контакта са клијенткињом позитивном на ковид 19.

Сумње да није у питању болест већ опструкција судског поступка поткрепљене су чињеницом да од октобра прошле године окривљени и њихови браниоци успевају да одложе рочишта изговарајући се на неку болест.

Одбијен захтев за изузеће Жугића, сад траже изузеће „свих у овој згради“
Рочиште је данас почело обавештењем да је председница Другог основног суда одбила захтев Зоре Добричанин Никодиновић за изузеће судије Славка Жугића. Судија је подсетио да је на претходном рочишту закључио поступак извођења доказа и да се сад прелази на завршне речи. Одредио је да свако од окривљених и њихових бранилаца има по један сат за изношење завршних речи, што значи да је дао по два сата свакоме од окривљених да поново изнесе своју одбрану.

Судију је у овоме прекинуо другооптужени Владимир Михаиловић, који је затражио да допуни своју одбрану. Судија му то није дозволио јер је већ на претходном рочишту закључио поступак извођења доказа.

Ово је и прошлог пута био разлог да Зора Добричанин Никодиновић тражи изузеће судије Жугића, а сада је био сигнал да затражи изузеће председника Другог основног суда и целог Вишег суда.

„Судија, ви сте били частан судија. Овај поступак сте водили коректно. Ја не знам шта се са вама догодило. Не видим разлог за оволику панику и брзину. Вама је циљ да осудите Симоновића, Михаиловића и вероватно ставите круну на своју каријеру. Пошто је председник Другог основног суда необјективно одбацио мој захтев за ваше изузеће, тражим његово изузеће, али и изузеће председника Вишег суда и свих у овој згради. Писмено ћу доставити образложење“, рекла је Добричанин Никодиновић и прецизирала да ће то урадити до краја дана и образложени захтев послати поштом или га сутра доставити на писарницу суда.

Судија је био приморан да после овог захтева обустави суђење и присутне је обавестио да се суђење наставља 1. фебруара, у складу са раније договореним распоредом суђења у Палати правде.

И после овога су адвокати Добричанин Никодиновић и Ивица Вуковић наставили да љутито добацују судији да „ускраћује право окривљенима“, упркос томе што су сви окривљени на више од 20 одржаних рочишта имали прилику да изнесу све што су хтели.

„Ја у животу нисам тражила оволико изузећа“, повикала је Зора Добричанин Никодиновић.

Видно изнервиран заменик тужиоца Предраг Миловановић први је напустио судницу.

Трка с временом, судија 15. марта иде у пензију


Адвокатица Ана Матић рекла је за Цензоловку да адвокатица окривљеног Владимира Михаиловића може, у случају да ови њени захтеви за изузеће буду одбијени, затражити и изузеће Апелационог суда и „терати овако до Врховног суда“.

„У судској пракси је познато да се овакви захтеви за изузеће тужиоца или судије, по правилу аутоматски одбијају. Зато је јасно да се они подносе да би се суђење одужило и опструирало, а не очекује се да овакви захтеви буду усвојени. Свако од адвоката одбране може по једном да тражи изузеће било тужиоца, било судије, и све док то буду радили, суђење ће бити заустављено. Могуће је да је стратегија адвоката одбране управо то“, рекла је Ана Матић за Цензоловку.

Суђење бившем председнику Општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и још тројици окривљених да су извршавали његов налог за паљење куће новинара Милана Јовановића постало је трка с временом јер би судија Славко Жугић 15. марта требало да оде у пензију. У случају промене судије, процес би морао да крене од почетка.

Са оваквом тактиком одбране, која очигледно купује време до одласка судије у пензију, суочавамо се са опасношћу да најтежи напад на безбедност новинара у последњих 20 година остане некажњен још годинама. Порука о томе који је степен слободе говора и безбедности новинара у Србији била би катастрофална у ситуацији такве опструкције правде.

 

Тамара Спаић, Цензоловка

Промо

Bg

Најчитаније