уторак, 19 октобар 2021

Остало

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Апелациони суд одредио кућни притвор Предрагу Колувији

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Апелациони суд у Београду укинуо је притвор власнику пољопривредног добра "Јовањица" Предрагу Колувији, и одредио му кућни притвор уз наногицу, а исту одлуку је донео у односу на оптуженог Вулета Бојовића.

 

Колувија и Бојовић ће данас бити пуштени из притвора Окружног затвора у којем су од новембра 2019. године и пребачени у своје домове, у којима ће се путем електронског надзора пратити њихово кретање, објавио је РТС.

Овом одлуком Апелациони суд је усвојио жалбе њихових бранилаца и преиначио решење Посебног одељења Вишег суда у Београду (Специјални суд) о продужењу притвора, рекла је за Тањуг портпаролка Апелациониг суда Мирјана Пиљић.

Апелациони суд даље сматра да разлози због којих је продужаван притвор Колувији, иако су били оправдани у време покретања истраге, немају више значај и снагу коју су имали тада и не могу више бити основ за најтежу меру обезбеђења присуства окривљеног.

Посебно је имао у виду дужину времена које је провео у притвору, скоро две године, од 14. новембра 2019, затим да је „Јовањица“ већ пуне две године под контролом Полицијске управе за Град Београд и да нико не може да том имању приступи без одобрења полиције, да Колувија није раније осуђиван, као и да су предмети извршења кривичних дела уз потврду одузети.

Апелациони суд у је такође преиначио решење у односу на Бојовића, а потврдио је решење којим је 8. септембра укинут притвор Владану Живојиновићу.

Колувија се терети да је организатор криминалне групе, чији су припадници остали оптужени, која је на пољопривредном добру „Јовањица“ узгајала марихуану ради даље продаје.

Они се терете за тешко кривично дело недозвољена производња и стављање у промет опојних дрога, за које је запрећена казна затвора од најмање 10 година.

Према оптужници тужилаштва за организовани криминал, они су од маја 2016. до новембра 2019. у стакленицима на „Јовањици“ узгајали опојну дрогу канабис.

Према важећим законским прописима дозвољено је гајити само сорте конопље које у себи садрже мање од 0,3 одсто психоактивне компоненте ТХЦ, а у илегалној лабораторији у Јовањици пронађен је канабис са, како тврди тужилаштво, далеко већим процентом ТХЦ.

Приликом хапшења Колувије и остали у новембру 2019, године заплењено је више од 649,4 килограма осушене марихуане и 65. 581 стабљика ове опојне дроге у сировом стању, тежине скоро четири тоне.

Поред Колувије, оптужени су и Срђан Мрђа, Владан Живојиновић, Бранислав Миљевић, Здравко Милошевић, Стеван Холић, Вуле Бојовић, Петар Живановић, Петар Хрицај и Бобан Јовановић.

Мрђа је у бекству па му се суди у одсуству.

У наставку истраге овог случаја почетком јула 2020. је ухапшено још седам осумњичених да су били припадници ове групе, међу којима је и пет радника МУП-а и БИА.

Њима се суди у одвојеном поступку, познатом као „Јовањица 2“.

РТС, Тањуг/Н1

Промо

Bg

Најчитаније