понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

S.J: Мајци новинара Ненада Кулачина запрец́ено да јој сина треба обесити

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Мајка Ненада Кулачина, једног од аутора подкаста „Добар, лош, зао“, вербално је нападнута 3. октобра док је била у приватној посети у Бору. Један човек јој је рекао „да јој сина треба обесити“.

 

Ненад Кулачин каже да је „била гост у тој кући пре него што се појавио тај човек и рекао да га треба обесити“.

„Моја мајка се одмах спаковала и замолила двоје људи да је испрате. Испрва није хтела ништа да каже, ни мени ни браћи; ко зна како би реаговали. Звала ме је сутрадан, заиста узнемирена. Ово већ прелази сваку границу „, рекао је он.

Каже да је „ово послало поруку да свако не само да им може запретити, већ може да ради шта год хоће“.

„Свима онима који су критичари режима. Осим те претње, Марко и ја данима смо на удару садашње власти и њихових медија због онога што радимо. Та атмосфера коју су створили довела је до овога“, рекао је Кулачин .

Ненад Кулачин заједно са писцем и новинаром Марком Видојковићем води политичко-сатиричну подкаст емисију на телевизији Нова С, због чега су недавно постали мета број један актуелне власти у Србији.

Ово није први пут да је Кулачин нападнут због свог рада. На пример, Александар Шапић, бивши познати ватерполиста, а сада истакнути члан Српске напредне странке, рекао је ауторима, конкретно Марку Видојковићу, да ће му ишчупати срце. Такође, брутална и прљава кампања још увек траје против њих, јер је Видојковић током емисије псовао председника Србије Александра Вучића.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије, рекао је да је „напад на мајку Ненада Кулачина црвени аларм не само за нашу професију, већ и за цело друштво“.

„Одговорност владе која улази у десету годину власти је превелика за такву поделу. Њихов највећи успех је наша нетрпељивост једних према другима. Ово више није нормална ситуација, већ ратна“, рекао је он.

Мрежа СафеЈоурналистс, која окупља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану Независном удружењу новинара Србије у осуди овог напада на члана породице новинара. СЈ тражи од српских институција, полиције и тужилаштва да што пре реагују и пронађу онога ко је претио. Такође, изражавамо дубоку забринутост што је друштво тако дубоко подељено у Србији и желимо да представници државе учине све што је у њиховој моћи да умање тај јаз.

Мрежа СафеЈоурналистс ће о овом случају обавестити све релевантне домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 5. октобар 2021.

Удружење новинара Македоније
Удружење новинара Косова
Удружење БХ новинари
Хрватско новинарско друштво
Независно удружење новинара Србије
Синдикат медија Црне Горе

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније