понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

СЈ: Новинар Перо Јововић жртва језиве кампање

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Након што је таблоид Информер о новинару Нова.рс Пери Јововићу написао да је симболе Косова објавио на свом приватном профилу на Фејсбуку, постао је мета претњи на интернету. Слика овог новинара са забоденим ножем у главу појавила се на страници на Инстаграму „Кожног капута“ са натписом: „Данас учимо: како правилно заклати свињу.“

 

У тексту објављеном на порталу Информер, новинар је био на мети јер је на свом Фејсбук налогу поделио локацију на којој се налази. У њему се помиње и Веселин Симоновић, главни уредник Нова.рс, јер је то лајкова. Након тога упућене су бројне увреде и претње новинарима, укључујући претње физичким насиљем.

Перо Јововић је рекао да „од тренутка када су државни медији објавили текст у којем су га циљали као некога ко подржава независно Косово и означили га као издајника, није престао да прима претње смрћу и најгнусније увреде“.

„Желим да верујем да тужилаштво и државне институције нец́е поделити новинаре на подобне и неподобне у односу на оно за шта медији раде, и да ће случај бити процесуиран“, рекао је он.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије, истакао је да „такве претње упућене новинару Јововићу нису само за осуду и санкционисање, већ су пример у каквој језивој психози се налази српско друштво“.

„Желим да верујем да ће сви они који су му претили бити кривично гоњени, али нисам оптимиста да ће Информер и они који су покренули овако нешто икада видети лице правде“, рекао је он.

Мрежа СафеЈоурналистс, која окупља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану НУНС-у у осуди овог подмуклог циљања новинара Пере Јововића и бруталних претњи које су му упућене. Тражимо од српске полиције и тужилаштва да што пре процесуирају особу која стоји иза претње. Молимо и представнике власти да учине све што је у њиховој моћи да смире овакву атмосферу у друштву.

 

О овом случају ћемо обавестити све релевантне домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 16. 10. 2021.

 

Удружење новинара Македоније

 

Удружења новинара Косова

 

Удружење “БХ Новинари”

 

Хрватско новинарско друштво

 

Независно удружење новинара Србије

 

Синдикат медија Црне Горе

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније