уторак, 13 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Врчинац с кофером у руци

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Јуче је одржана, односно одложена главна расправа осумњичених у учествовању за паљење куће нашем новинару Милану Јовановићу.

 

Међу окривљенима, као налогодавац осумњичен је бивши председник Гроцке и члан СНС- , Драгољуб Симоновић Сима. О разлозима зашто је главна расправа одложена, пренели су готово сви медији, као и о новчаном кажњавању свих оних који се нису појавили у овом приоритетном суђењу. Али, шта се заправо дешавало иза кулиса, односно пре, у току и након суђења?

За разлику од прошлог рочишта, Симоновић је био апсолутно сам. Можда и преко потребна подршка Симоновића је овога пута изостала. Пре доласка у зграду суда, Симоновић је покушао да уђе кроз другу зграду, односно прву како би скривен дошао до суднице. Судска стража му то није дозволила, те је Симоновић ушао на главни улаз као и сви остали.

Пред сам долазак наше редакције испред зграде суда, приметили смо да нема гужве као и на претходном рочишту. У холу испред суднице, за разлику од прошлог пута, више је било оних који су дошли као подршка колеги Јовановићу него Симоновићу.

 67300516 381682302534649 2505153041053777920 n

Окривљени Симоновић је био при самом крају хола разговарао је са приправницом свога адвоката. Када је наша редакција почела да снима и фотографише Симоновића, он је позвао судску стражу да нам забрани фотографисање.

 

Након разговора са стражаром, који му је рекао да Жиг Инфо има акридетацију, Симоновић је почео да се крије иза приправнице како би га што мање фотографисили. У тренутку саопштења да имамо акридетацију, Симоновић је променио боју коже.

Овога пута део наше редакције присуствовао је и у судници где се одржава суђење. Судија је констатовао да се поједини нису појавили на суђењу иако је на прошлом рочишту речено да је овај случај приоритетан и да су се сви сложили око заказаног термина. Позвао је окривљење да се изјасне да ли и даље желе да их бране њихови заступници или ће им суд доделити адвоката по службеној дужности. Ово суђење за разлику од прошлог, снимало се тонски те су због тога окривљени и други морали да говоре у микрофон. Испред окривљених налазила се мини говорница, слична она која постоји у згради ГО Гроцка, где се одржавају седнице локалне Скупштине а са које је Симоновић врло често прозивао своје политичке непријатеље а још чешће новинаре Жиг Инфа знајући да му нико не може одговорити.

Дошао је ред на Симоновића да се изјасни о свом браниоцу. Та говорница је готово трансформисала Драгољуба. Осећао се као да је на својој вољеној говорници у згради општине. Наместио је микрофон, раширио руке с једног краја до другог говорнице, заузео усправан став и почео да говори. Међутим, за разлику од грочанске говорнице на којој је могао да изае кад год је пожелео и да остане колико год је хтео, на овој говорници стигао је укор. Судија није дозволио никакво више образложење осим кратког одговора да ли жели да промени свог правног заступника.

Након што су се сви изјаснили о свом браниоцу, уследи је још један шок, непланирани за Симоновића. Судија доноси одлуку да оне који нису дошли или, у случају адвоката, нису послали адекватни замену, кажњавају са по 80 000 динара као ида трошкови суђења, који нису мали (изнајмљивање суднице, стража, присутни, озвучење..), падну на исте.

Приправница која је пре суђења опуштено ћаскала са Симоновићем пре почетка суђења због одлуке судије тражи реч. Судија је у почетку игнорисао, међутим приправница је била одлучна да оно што ће рећи уе у записник. Судија је дозволио и укључио снимање

-Поштовани судија, апсолутно се не слажем са одлуком суда. Морам да вам саопштим да је адвокат Симоновића обезбедио адекватну замену адвокатицу Ану, међутим клијент је њу одбио. Ја сам дошла на ово рочиште, а адвокатица није дошла јер не би могла да поднесе да је клијент омаложава пред судом, парафразиране су речи младе приправнице.

Без обзира на њене речи, судија није одустао од донешене одлуке и додао је да ће за следеће рочиште, ако буде било потребно, тражити за одређене окривљене да се приведу с полицијом или, ако тако процени, да буду притворени до суђења.

Суђење је завршено. Симоновић је изашао потпуно сам. Са њим није била ни приправница која је пре суђења ћаскала са њим...

67379754 2403846946529015 5481263144628125696 n

 

Жељко Маторчевић

Промо

Bg

Најчитаније