петак, 30 јул 2021

Остало

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Победоносни губитак

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

После ових локалних избора у Гроцкој затекла ме чињеница да су странке које су прешле цензус и ушле у локалну скупштину славиле свој резултат као победу, али не могу да се отргнем од утиска да су сви славили тужног лица. Зашто?

Несумњиво да су победници ових избора из СНС-а, то јест, Александра Вучића, пошто не знам да ли више и постоји СНС, сем понегде у називу на вратима улаза у одбор.
На свим листама носиоци су били, Вучић, Дачић, Шапић и многи други политичари од којих већина не зна ни где се налази општина Гроцка.

Оваква политика у Европи давно је укинута, само се још код нас задржала. Власт је избацила из политичког живота грађане. Грађани више немају могућности да се кандидују у својим месним заједницама, на својим бирачким местима, и да локалне листе носе директно њихова имена.

Организациони облик данашњих избора доминантно ставља у први план велике странке и њене лидере, што за последицу има веома неквалитетну локалну политику.
Најнижи слојеви становништва, којих тренутно процентуално у општини Гроцка највише и има, веома вешто се манипулишу, и највише се уважавају потребе тог дела становништва логиком да без њих не можете добити на изборима.

Велике странке идеолошке приче, идеје, планове просипају широј јавности, али унутар саме структуре странке, одбора који су на локалу, никакве идеологије, идеје, плана нема, осим приходовања, личног интереса и унутрашње борбе да се у подели карата добије што боље.

Локални одбор СНС-а из Гроцке сакривен иза имена листе која носи назив Александар Вучић – За нашу децу остварио је историјску победу на локалу, у историјско малој излазности до сада незабележене у Гроцкој. Имајући као и увек мање гласова од републичке листе. Радост је већ после прве преспаване ноћи заменила забринутост. Локалног лидера напредњака Драгана Пантелића – Панту поставио је директно врх странке, не питајући ни једног члана странке са локала. Листу је такође саставио повереник странке на локалу, који не зна ни да наброји свих 15 месних заједница колико општина има. Свесни су да и за најмањи детаљ нико се од њих неће ништа питати, већ ће се чекати увек мишљење и наређење од виших органа странке.
Неће они одлучивати ни ко ће бити председник Општине, скупштине, чланови Већа, са ким ће се правити коалиција, једноставно ништа. Радних места више нема, намиривања страначких нема, већ је све попуњено. Остаје једино да се надају да ли ће се допасти надређенима и они их у својој милости неће дирати са садашње позиције које имају.
Локални одбор СПС-а, и ако други у генералном пласману, делују као да су им све лађе потонуле. Реално и јесу. И поред солидног резултата од 14% на локалном нивоу и 5 одборника, колико су имали и 2016.г ништа значајније нису урадили.
Поред агресивне и скупе кампање и жеље да њихов лидер буде будући председник Општине, свели су се на то да се надају да ће им СНС понудити милостињу и ситнице које остану на столу за дељење. Нису постигли оно што су увек волели, да буду трећи и да ломе између два јака играча.

Група Грађана Наш Човек – Блажо Стојановић. Најактивнији појединац на локалу. Треће место и два одборника. Мало како год окренеш. Нема ни за одборничку групу. Да ли је Блажи Стојановићу истекао рок трајања у политици, или је Гроцка презасићена њиме, може се рећи и једно и друго. Нажалост више је времена посветио правдању својих притворских дана, него предлозима за решавање локалних проблема.

Заветници. Једино добро што су имали је да је носилац листе била жена, што их је разликовало од осталих на локалу, а можда чак у неким случајевима дало и предност. Један одборник крајњи резултат, ал што бих наш народ рекао један ко ниједан. Нема неку тежину ни значај. У Калуђерици су остварили најбољи резултат, што је и логично јер њихова председница странке Милица Ђурђевић потиче из Калуђерице.

Метла. Са једним одборником од укупно 35 колико их има у грочанском парламенту реко би се „метла без дршке“.
На веома довитљив начин ставили су у имену листе на локалу и ПОКС и Патриотски блок, збунили бираче и у препису са републичке листе пређоше цензус. Главни циљ њихове политике је био да Паја из Умчара уђе као одборник у СО Гроцка и ако успе као и претходних година паразитски да ухвати нешто од општинског буџета.

Сергеј Трифуновић – Покрет слободних грађана Немања Тодоровић носилац листе на локалу и једини противник СНС-а. Нажалост политику коју је водио на локалу тек је почела да се развија и шири, а у недостатку времена, јер његов покрет на вишем нивоу брзо пролази од бојкота до учешћа на изборима, што скупо плаћају на републичким и локалним изборима. И ако је фалило само 50-так гласова да пређу цензус, са условима да нису добили ни једног контролора на изборима, један је од најмлађих носиоца листе на локалу тако да има времена за њега.

СРС. Странка која је увек добро пролазила на локалним изборима у Гроцкој, овог пута катастрофа. И ако су под сумњивим околностима скупили потписе за локалну листу, добацили су до 1.7% на локалу и тиме ставили тачку на радикале у Гроцкој. Ослањајући се на популарност свог лидера Војислава Шешеља овога пута у Гроцкој није прошло. Шешељев организациони облик функционисања странке данас експлоатише СНС на локалу, само га надограђује и усавршава.

Златна зора – Да нам сване. Нажалост Златној зори на овим изборима неће сванути сигурно. И ако су имали 360 потписа када су предали листу, имали су око 330 гласова на крају. Што и нема неке логике, али да похвалимо труд и рад малог броја људи који су бар нешто покушали.

 Бојкоташи. Први пут су у том положају па делује да се баш и не сналазе најбоље. На локалном нивоу није било промовисања политике бојкота, сем по неки плакат „Бојкот“ иза којег је стојала потписана странка Вука Јеремића. У случају странака које бојкотују изборе на локалном нивоу активност њихових лидера није вођена даље од друштвених мрежа. И ако су славили победу бојкота, јер у општини Гроцка излазност је била око 43%, славили су је појединачно. Опозиција у Гроцкој има конструкциону грешку коју ако у скорије време не реши, и не пребаци се на нов систем, скупо ће је коштати.

 

Небојша из Гроцке

 

*Лични став аутора текста није и мишљење Жиг инфа

 

 

 

 

Промо

Bg

Најчитаније