недеља, 12 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Шта се зна о нападачу на џамије на Новом Зеланду?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Мушкарац који је на интернету уживо преносио свој напад на муслиманске вернике на Новом Зеланду, током којег је убио најмање 40 људи, представио се као Аустралијанац Брентон Тарант, а међу онима који су га инспирисали има и личности из српске историје.

 

Тарант је на Јутјубу уживо преносио напад на једну од две џамије у новозеландском граду Крајстчерч, у којима је данас укупно убијено најмање 49 особа.
 
На оружју којим је извео напад, Тарант је исписао имена историјских личности које су ратовале против муслимана и називе неких историјских догађаја, наводи аустралијски Сандеј морнинг хералд.
 
Између осталог, помињу се српски ратник Милош Обилић, кнез Лазар Хребељановић, затим Бајо Пивљанин и Новак Вујошевић, који су предводили устанке против Турака, као и црногорски војсководја Марко Миљанов.
 
Уз имена нападача на џамију у Квебеку Александра Бисонета и италијанског екстремисте Луке Трајинија, који је прошле године ватреним оружјем ранио неколико афричких миграната у Масерати, помиње се и Опсада Беча из 1683. године, током које су хришћани поразили муслимане, и 1571. година, када је Отоманско царство претрпело пораз у Бици код Лепанта.
 
Док се возио ка џамији, Тарант је у колима слушао две песме, једну на српском, другу на немачком, преноси Сандеј морнинг хералд. На видеу су се могле чути речи српске песме „Од Бихаћа до Петровца села“, у којој се помиње некадашњи лидер босанских Срба Радован Караџић.
 
„Из Крајине кренули су вуци, чувајте се усташе и Турци, Караџићу води Србе своје, нек се види, никог се не боје“, слушао је Тарант, између осталог, на путу до џамије.
 
На у међувремену обрисаном Твитер налогу, Тарант је објавио линк ка свом манифесту, документу на 74 стране, у којем се, како оцењује аустралијски лист, примећује опсесија насилним побунама против ислама.
 
 
Гардијан преноси да Тарант у манифесту критикује имиграцију и мултикултурализам, и жали над „пропадањем“ културе, белог, европског Запада.
 
У том документу, названом „Велика замена“, Тарант као мотиве за напад наводи „стварање атмосфере страха“ и „подстицање насиља“ према муслиманима.
 
Набрајајући разлоге за своју акцију, Тарант у манифесту пише да је потребно раздвајање европских чланица НАТО од Турске како би алијанса поново постала уједињена европска војска, а Турска била враћена на позицију стране непријатељске силе, преносе новозеландски медији.
 
Навео је и да се залаже за „балканизацију САД“ која би измедју осталог осигурала будућност беле расе на северноамеричком континенту и смањила способност САД да глобално пројектују своју силу.
 
То би обезбедило да се никада не понови ситуација као што је било америчко мешање у догадјаје на Косову где су се „САД и НАТО борили на страни муслимана против европских хришћана који су покушавали да уклоне исламске окупаторе из Европе“, стоји у манифесту.
 
У манифесту је похвалио америчког председника Доналда Трампа, наводећи да је он „симбол обновљеног белог идентитета и заједничког циља“, наводи Сандеј морнинг хералд.
 
Тарант у манифесту наводи да је имао „кратак контакт“ с норвешким масовним убицом Андерсом Берингом Брејвиком, који је у јулу 2011. године убио 77 људи, и додаје да му је Брејвик дао „благослов“ за напад, преноси Гардијан.
 
Наводи и да је одрастао у радничкој породици са слабим примањима, да има шкотско, ирско и енглеско порекло и да је имао обично детињство.
 
„Ја сам обичан белац, из обичне породице, који је одлучио да се заузме да обезбеди будућност за своје људе“, стоји у манифесту.
 
Себе је описао као „етнонационалистичког еко фашисту“.
 
Наводи да је напад био планиран две године и да је Крајстчерч као локација одабран пре три месеца.
 
Нови Зеланд није био првобитни избор за напад, али је Тарант желео да пошаље поруку да „нигде у свету није безбедно“, додаје британски лист.
 
„Дошао сам да живим на Нови Зеланд привремено док сам планирао и тренирао, али сам убрзо открио да је Нови Зеланд као мета погодна као било која друга земља на Западу“, написао је Тарант.
 
Како наводи Сандеј морнинг хералд, у манифесту је наговестио да је заокупљен силовањима у Великој Британији и Немачкој која су починили неевропљани. Он говори и о сексуалној експлоатацији око 1.400 деце у британском граду Ротераму 80-их, 90-их и 2000-их година и наводи да су за њу одговорни Британци пакистанског порекла.
 
Полиција за сада није потврдила да је Тарант једна од ухапшених особа због напада, већ је само навела да је оптужен један мушкарац.

Најчитаније