недеља, 12 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Српски аналитичари о нападу на Новом Зеланду: Србија у негативном контексту, могућа освета

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Професор београдског Факултета за безбедност Зоран Драгишић изјавио је данас да терористички напад који се догодио на Новом Зеланду ставља Србе и Србију у негативан контекст, због чега постоји опасност од терористичких напада и на терориторији Србије и Републике Српске.

 

„Ако се крене са хистеричним нападима на Србе и Србију, бојим се да нам се црта мета на челу. Ово ће сигурно проузроковати контра мере, неке нове акције Исламске државе и исламистичких терориста као одговор“, рекао је Драгишић за агенцију Бета.
 
Он је казао и да грађани немају разлога за страх, јер безбедосне службе добро раде свој посао, али да то не значи да треба затварати очи пред опасностима које постоје.
 
„Наши грађани и не знају колико су наше безбедносне службе спречиле терористичких напада и не треба да знају. Хоћу да кажем да имамо добар систем безбедности“, оценио је Драгишић.
 
Међутим, Драгишић сматра да је сада најважније испитати постоји ли веза између терориста који су одговорни за напад на Новом Зеланду и екстремиста из Србије и Републике Српске.
 
„Наши органи безбедности имају информације о терористичким групама на овим просторима, они их познају и постојање било какве везе треба открити. Уколико се утврди да постоје то никако не треба крити“, поручио је он.
 
Драгишић је казао да уколико се покаже да Срби немају везе са овим терористичким нападом, да треба „јако упрети прстом на оне који воде пропагандни рат против Србије“.
 
„Треба установити шта је истина, посебно имајући у води комплексну ситуацију везану за преговоре са Косовом. Оваква брљотина ишла би на руку онима који желе да дискредитују Србију“, рекао је Драгишић.
 
У нападу на две џамије на Новом Зеланду данас је погинуло 49 људи, саопштиле су власти нови биланс страдалих.
 
Новозеландски полицијски званичник Мајк Буш рекао је новинарима да је за убиства у Крајстчерчу, трећем по величини граду у земљи, оптужен мушкарац који ће се сутра појавити пред судом.
 
Полиција је раније навела да су због напада ухапшене четири особе, медју којима и један Аустралијанац.
 
Медији преносе да је један од нападача на џамије на Новом Зеланду на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова, а у аутомобилу, којим се довезао, пуштао је песму посвећену „Од Бихаћа до Петрова Села“, у којој се помиње и Радован Караџић.
 
Радић: Музички укус нападача не може бити повод за напад у Србији
 
Војни аналитичар Александар Радић оценио је данас да то што је нападач на Новом Зеланду наводно слушао и српску музику није и неће бити повод за евентуалну одмазду и сличан такав напад у Србији, тим пре што терористима и није потребно оправдање за напад.
 
„Они се покрећу са јасно дефинисаним циљевима и зато ценим да музички укус терориста није и неће бити повод за одмазду. Вест о музучкој подлошци снимка злочина је само куриозум. Нас на Балкану треба да брину људи са наших простора, или из емиграције, који су се умрежили у терористичке организације са Блиског истока“, рекао је Радић агенцији Бета.
 
Коментаришући напад на џамије на Новом Зеланду, у којима је убијено више десетина људи, и наводне симпатије нападача за јунаке из српске историје, Радић је рекао да је грађански рат на простору бивше Југославије био инспирација ултрадесничарима широм света.
 
„Они су прошли пун круг од подршке сепаратистима у првој половини деведесетих година, па све до идентификације са Србима у времену снажног притиска тероризма који се позива на ислам“, рекао је Радић.
 
Радић је додао да феномен ултрадеснице у високоразвијеним земљама показује да постоји критичан број, можда мали, али довољан, острашћених екстремиста који су изузетно добро припремљени за акцију, јер поседују новац и знање.
 
„Пример Норвежанина Андерса Брејвика је карактеристичан у том смислу. И овај терористички напад на Новом Зеланду је врло сличан, и по мотивима и по припреми“, рекао је Радић.
 
Јакшић: Нема сумње, нека освета ће бити
 
Коментатор листа „Политика“ Бошко Јакшић изјавио је данас да ако се испостави да је нападач на џамије на Новом Зеланду „неки православни зоро осветник“, онда нема сумње да ће бити освете.
 
„Ако се испостави као тачно да је то неки православни зоро осветник, онда можемо да очекујемо да ће они узвратити ударац“, казао је Јакшић агенцији Бета.
 
Јакшић је казао да се као одговор може очекивати освета неког „усамљеног вука“ који се рецимо на Косово вратио из Сирије или је из Босне и Херцеговине.
 
„Само нам је ово још требало. Нема сумње, нека освета ће бити“, казао је он и додао да би онда цела та прича била политизована у тумачењима.
 
У нападу на две џамије на Новом Зеланду данас је погинуло 49 људи, саопштиле су власти нови биланс страдалих.
 
Полиција је раније навела да су због напада ухапшене четири особе, медју којима и један Аустралијанац.
 
Медији преносе да је један од нападача на џамије на Новом Зеланду на оружју које је користио исписао имена Милоша Обилића, Баје Пивљанина, Новака Вујошевића, Марка Миљанова, а у аутомобилу, којим се довезао, пуштао је песму посвећену „Од Бихаћа до Петрова Села“, у којој се помиње и Радован Караџић.
 
 
Муфтија Дудић: Забринутост због ширења исламофобије
 
Председник Мешихата Исламске заједнице (ИЗ) у Србији Мевлуд Дудић оценио је данас да се свет мора забринути због ширења исламофобије и мржње према исламу и муслиманима.
 
Он је подом терористичког напада на Новом Зеланду новопазарском радију Сто плус рекао да је овим чином послата лоша порука муслиманима, посебно што је убица био инспирисан четничким песмама и српским великанима, чија су имена била исписана на његовом оружју.
 
“Тероризам зло, било од кога да долази и он никоме не доноси добро. Бог нас је створио да будемо његови намесници на земљи, да чинимо добро на овом свету. Чврсто верујем да данашњи чин неће покренути лавину неких других дешавања у свету, која ће бити приписана муслиманима“, рекао је Дудић.
 
Он верује да нема разлога да буде забринутости на простору Србије, али ни на Балкану.
 
“Ми смо раније указивали на присуство двојних стандарда, односно да једна неправда производи неку другу неправду. Надам се да на Балкану неће бити неких реперкусија, мада се овде се никада ништа не зна. Данас су већински немуслимански свет и модерна Европа на великом испиту потеза ће повући“, рекао је Дудић.
 
Он је истакао да је ислам вера мира и да ће у том правцу и истрајати.
 
У данашњим нападима у Крајстчерчу на две џамије пуне верника који су дошли на молитву петком убијено је 49, а повређено 20 људи. Полиција је привела четири особе медју којима је један Аустралијанац, екстремни десничар који је објавио и манифест описујући мотиве за напад.
 

Најчитаније