уторак, 20 април 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Амазонске земље склопиле савез против уништења прашуме

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Земље Амазоније објавиле су мере заштите највеће светске прашуме након разорних шумских пожара који су изазвали забринутост света.

 

Седам земаља које су се састале у Колумбији повећаће сарадњу против узрока дефорестације, попут илегалног рударства, илегалног крчења шума због пољопривреде и кријумчарења дроге, рекао је колумбијски председник Иван Дуке.

Споразум потписан на самиту такође укључује информацијску мрежу у сврху спречавања катастрофа, повећано сателитско праћење дефорестације, промоцију истраживања и образовања, повећање учешћа аутохтоног становништва у сврху подстицања одрживог коришћења прашуме.

Амазонске земље желе да их подржавају мултилатералне банке, попут Интер-Америцан Девелопмент Банк, рекао је Дуке.

Саммит се одржао у време док је Бразил под ударом међународних критика због десетина хиљада шумских пожара који су опустошили 60 одсто Амазоније ове године.

Пожари су се проширили након мера председника Жаира Болсонара да отвори већи део прашуме за рударство и пољопривреду, са сателитским подацима који назначују да се дефорестација рапидно повећава на једном од највећих подручја у свету што се тиче биоразноликости, те богатства угљем.

На самиту су били Дуке, перуански председник, еквадорски председник Ленин Морено, боливијски Ево Моралес, суринамски потпредседник, бразилски министар спољних послова Ернесто Араијо и гвајански министар природних извора Рафаел Тротман.

Болсонаро није присуствовао самиту због скорашње операције, али учествовао је путем видеолинка.

Амазонија обухвата пола светске површине тропских шума и производи 20 одсто слатке воде на планети, рекао је Дуке на састанку с представницима аутохтоног становништва.

Група Г7 недавно је обећала 20 милиона долара хитних мера помоћи Бразилу.

Осим Бразила, пожари су погодили друге делове Амазоније и осталих шумских екосистема у региону, укључујући Боливију, Парагвај и Перу.

Хина/дпа/Н1

Промо

Bg

Најчитаније