петак, 04 децембар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Руски контроверзни закон о интернету ступио на снагу

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Закон који даје званичницима широка овлашћења да регулишу саобраћај на интернету ступио је на снагу у Русији, након што је ранијим законима већ забрањено „непоштовање" власти и ширење онога што Влада сматра „лажним вестима", јавља ББЦ.

 

Закон омогућава Кремљу да прекине конекцију са интернетом корисницима у Русији или им онемогући приступ светској мрежи у случају „ванредног стања", а сама Влада је та која одлучује шта представља претњу и како поступити.

Закон обавезује интернет провајдере да уграде опрему које је у стању да идентификује извор саобраћаја и филтрира садржај, што у пракси значи да ће државна регулаторна агенција Роскомнадзор бити ефикаснија у блокирању сајтова.

Критичари упозоравају да ће Влада користити нови закон да ућутка критике на свој рачун, док Кремљ тврди да ће закон побољшати сајбер-безбедност.

Русија се труди да преусмери интернетски саобраћај и податке кроз сервере под државном контролом, како би смањила зависност од страних сервера над којима има мање контроле, пише ББЦ.

Закон је раније ове године потписао руски председник Владимир Путин. Портпарол Кремља Димитри Песков одбацио је сумње да Влада планира да „изолује" критичаре на интернету.

Међутим, организације као што су Human Rights Watch и Репортери без граница сматрају да закон представља покушај да се појача цензура и политичка контрола над интернетом.

Нова Економија.рс

Најчитаније