четвртак, 24 јун 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Данска истребљује популацију нерца због мутираног соја коронавируса

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Данска ће истребити своју популацију визона (нерца), пошто је код тих животиња нађен мутирани коронавирус, који се проширио на људе.

 

Власти у Данској, која је највећи светски произвођач крзна од нерца, и има 15 до 17 милиона тих животиња из породице куна, саопштиле су да је на фармама нађено пет случајева новог соја вируса код тих животиња и 12 код људи.

Премијерка Мете Фредериксен је у среду изјавила да су здравствене власти код људи и визона нашле нови сој вируса, који смањује способност стварања антитела, што би могло да умањи ефикасност будуће вакцине против коронавируса.

"Имамо велику одговорност према нашем становништву, али с мутацијом која је сада нађена, имамо још већу одговорност и према свету", рекла је Фредериксен, преноси бриселски портал Euractiv.com.

Налази су засновани на лабораторијским тестовима које је спровео Државни институт за серум који се бави инфективним болестима. Подаци су достављени Светској здравстевној организацији (СЗО) и Европском центру за спречавање и контролу болести.

"Најгори сценарио је нова пандемија која би поново кренула из Данске", изјавио је директор Државног института за серум Каре Молбак.

Директор програма СЗО за ванредне ситуације, Мајк Рајан, тражио је научно истраживање питања преношења вируса са људи на визоне с којис се вирус преноси поново на људе.

"Данска нас је обавестила о случајевима да су људи заражени корона вирусом од визона, са неким генетским променама у вирусу. Данске власти испитују епидемиолошки и виролошки значај тих налаза", наводи се у саопштењу СЗО послатом Ројтерсу.

На фармама нерца у Данској и даље су жаришта епидемије, иако су од јуна убијане заражене животиње, а у томе ће сада учествовати и полиција и војска. У подручјима на северу Данске, где је велики број фарми нерца, биће пооштрене мере за сузбијање пандемије и појачано праћење ширења заразе.

Визони су због ширења заразе истребљивани и у Холандији и Шпанији.

Бета/Н1

Промо

Bg

Најчитаније