понедељак, 29 новембар 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Бајден окупља светску елиту, Вучић и Орбан остају код куће

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Амерички председник Џозеф Џо Бајден 9 и 10. децембра организује Самит за демократију, а на самит нису позвани председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и премијер Пољске Матеуш Моравјецки, тврди новинар Слободан Ступар.

 

- Џо Бајден половином децембра организује виртелни Самит за демократију. Нису позвани Вучић, Орбан, онај Пољак (Матеуш Моравјецки прим. аут.) ... и остали антидемократски лидери света. Да ли је то битно? Да врло, сачекајмо и видећемо - написао је Ступар на Твитеру.

- Широм света, слаб државни капацитет, слаба владавина закона, велика неједнакост и корупција настављају да нарушавају демократију. У исто време, ауторитарни лидери посежу преко граница како би подривали демократије - од циљања на новинаре и бранитеље људских права до мешања у изборе, све док тврде да је њихов модел бољи за људе. Непријатељски расположени актери све више погоршавају ове трендове - пише на сајту Стејт Департмента, у тексту у одржавању Самита.

- Уочи првог самита, консултујемо се са стручњацима из владе, мултилатералних организација, филантропија, цивилног друштва и приватног сектора како бисмо прикупили смеле, изводљиве идеје око три кључне теме: Одбрана од ауторитарности, решавање и борба против корупције, унапређење поштовања људских права - стоји у тексту.

За разлику од Вучића, црногорски премијер Здравко Кривокапић биће позван на Самит за демократију, чији је домаћин председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден, најавила је америчка амбасадорка Џуди Рајзинг Рајнке, наводећи да је позивница чин поштовања према путу који Црна Гора следи.

Шта нам говори чињеница да је Александар Вучић сврстан међу лидере који нису пожељни на самиту?

Одговор се намеће сам...

Директно.рс

Saveti rs ubusen full

Bg

Подржи Жиг инфо

DUGME DONIRAJ baner

Најчитаније