недеља, 05 јул 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПРОТЕРАНА ЋИРИЛИЦА Овај документ Хрватска жели да сакрије

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Употреба ћирилице први пут је забрањена законом 25. априла 1941. на подручју целе тадашње Независне државе Хрватске, а други пут у понедељак измењеним Статутом Града Вуковара одлучено је да се ћирилица протера са натписа на јавним институцијама у том граду.

Према писању портала Индеx.хр, који је објавио и факсиммил закона о забрани ћирилице, одлука из 41. донета је само две седмице након успостављања НДХ на челу са Антом Павелићем.

Законска одредба о забрани ћирилице ступила је на снагу даном проглашења у тадашњим "Народним Новинама", а потписао ју је Павелић.

- Забрањена је свака употреба ћирилице на целом подручју Независне Државе Хрватске. То се нарочито односи на цело пословање свих државних и самоуправних тела, на уреде јавног поретка, на трговачке и њима сличне књиге и дописивање и на све јавне натписе - стајало је у наредби за припаднике Министарства унутарњих послова.

Ову одредбу је, прено је портал Индеx.хр, потписао тадашњи министар унутрашњих послова Андрија Артуковић.

Свако ко би прекршио одредбу чекала га је новчана казна и месец дана затвора.

- Према томе наредјујем: да се на целом подручју Независне Државе Хрватске одмах обустави свака употреба ћирилице у јавном и приватном животу. Свако штампање ма какових књига ћирилицом је забрањено. Сви јавни натписи писани ћирилицом имају се неодложно, а најкасније у року три дана скинути - писао је Артуковић полицајцима.

Заједно са забраном ћирилице донесене су и Законске одредбе о расној припадности те одредба о заштити народне и аријевске културе Хрватског народа као и она о заштити аријевске крви и части хрватског народа.

Ови закони представљали су основне законе НДХ.

 

(tanjug/blic)

Најчитаније