среда, 27 мај 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

ПОНОВО ШОКИРАЈУ "Шарли ебдо" освануо с карикатуром о смрти сиријског дечака

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Француски магазин “Шарли ебдо” објавио је низ карикатура које су, наводно, расистичке, шире мржњу и исмевају смрт сиријског дечака Ајлана Курдија, због чега би могао да одговара пред судом.

Цртежи су објављени девет месеци након што су џихадисти убили девет особа у околини редакције “Шарли Ебдоа”

Утопљени трогодишњак постао је симбол избегличке кризе након што су објављене потресне фотографије његовог беживотног тела избаченог на обалу Турске.

У најновијем броју сатиричног француског магазина објављене су карикатуре које су изазвале гнев јавности.

На једној је приказан мртав дечак како лежи на песку, уз текст: “Тако близу циља”. Изнад њега је реклама за ресторан “Мекдоналдс” и текст: “Два дечја оброка по цени једног”.

Тело малог Ајлана и његов очајни отац

На другој карикатури мртво дете приказано поред наранџастог диносауруса Казимира, уз текст: “Добро дошли на Дечје острво”.

Објављена је и карикатура у којој се Ајланова вера извргава руглу. На њој је приказан лик који подсећа на Исуса Христа и дечак чије ноге вире из воде. Карикатура је пропраћена следећим текстом: “Доказ да је Европа хришћанска”.
“Хришћани ходају по води”. “Муслиманска деца се даве”.

Цртежи су објављени девет месеци након што су џихадисти убили девет особа у околини редакције “Шарли Ебдоа” у знак освете због серије карикатура у којима је лист исмевао пророка Мухамеда.

Стефан Шарбоније, један од оснивача "Шарли ебдоа"

Милиони људи широм света, укључујући и политичаре и познате личности, тада су се ујединили под слоганом “Ја сам Шарли”, који преноси поруку слободе говора.

Адвокат Питер Херберт, шеф Удружења црних адвоката и бивши потпредсендик Управе Метрополитенске полиције, један је од многих који су оценили да је “Шарли Ебдо” превршио меру.

“‘Шарли Ебдо’ је чисто расистичка, ксенофобична и идеолошки пропала публикација која одражава морално пропадање Француске”, написао је он на Твитеру.

“Удружење црних адвоката размотриће могућност покретања поступка пред Међународном кривичном суду због овог подстицања мржње и прогона”, рекао је он.

И други корисници друштвених мрежа изразили су критику на рачун “одвратних карикатура”, док су неки написали да је ово пример који доказује да “Ебдо” напада “немоћне”, а не “моћне”.

Браниоци “Ебдоових” карикатура - међу којима је и цртеж црног политичара у лику мајмуна - тврде да се они служе расним и верским стереотипима са циљем да их извргну руглу.

даилyмаил.цо.ук / М.А.   Блиц

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније