недеља, 07 март 2021
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 227

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

SafeJournalists: Војислав Милованчевић примио претње смрћу након чланка који се односио на случај силовања на Православном богословском факултету

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Војислав Милованчевић, новинар српског портала нова.рс, примио је увредљиве и претеће поруке од којих неке представљају директне претње смрћу са неколико анонимних налога на Тwиттер-у.

У четвртак увече, 21. јануара, претње су уследиле након објављивања чланка у којем се новинар Нова.рс осврнуо на случај силовања на Православном богословском факултету. Један од корисника позвао је своје истомишљенике да се "обрате" Милованчевићу, након чега је више особа, под изговором да штите углед Српске православне цркве, упутило претеће и увредјливе поруке новинару. Милованчевић је случај пријавио Тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Милованчевић је рекао да се “константно појављују људи који прете и износе лажне тврдње о новинарима. Сматрам да је важно да се тужилаштво позабави овим случајем и да процесуира храбрише који са друштвених мрежа шаљу овакве поруке". Додао је и да "се нада да ова држава има правне механизме којима може да стане на пут оваквим људима".

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије осудио је нове претње које је наш колега добио и додао: „Ово није први пут да је Војислав Милованчевић мета људи који не разумеју улогу новинара у Србији. Надам се да ће надлежне институције реаговати брзо и ефикасно како би се наш колега осећао безбедно и како би наставио да професионално ради свој посао као и до сада “.

Мрежа СафеЈоурналистс која броји више од 8 200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се својој чланици НУНС-у у осуди претњи и позива српске власти да обезбеде рад новинарима у овој земљи. Србија је земља која је у нашем региону забележила највећи број напада и претњи новинарима последњих година и важно је за цео регион да се заустави овај тренд у будућности.

О овом случају обавестићемо све релевантне домаће и међународне актере.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Скопље – Загреб, 25.01.2021.

 

Удружење новинара Косова
Удружење новинара Македоније
Удружење БХ новинари
Хрватско новинарско друштво
Независно удружење новинара Србије
Синдикат медија Црне Горе

Промо

Bg

Најчитаније