понедељак, 20 јануар 2020
×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 206

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 205

Завршне речи на суђењу за паљење амбасаде САД

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

На данашњем претресу почело је излагање завршних речи тужилаштва и одбране, које ће бити настављено 16. октобра.

Након окончања завршних речи судско веће ће заказати изрицање друге првостепене пресуде, пошто је прву прошле јесени укинуо због неразумљивости и противуречности и наложио понављање суђења.

Тужилаштво је предложило суду да оптужене огласи кривим и осуди по закону за тешко кривично дело против опште сигурности, док је одбрана тражила ослобађање од оптужби.

Након првог суђења, укинутим делом пресуде оптужени су били осуђени на условне казне од шест до 10 месеци затвора, док је за неколико оптужених Апелациони суд потврдио казне због насилничког понашања.

На оптуженичкој клупи на овом поновљеном суђењу су Дејан Вучковић, Ђорђе Томин, Никола Косановић, Филип Бацковић, Драган Маринков, Марко Новитовић и Милан Томас.

Они су оптужени да су испред објекта амбасаде Сједињених Америчких Држава "опште опасном радњом изазвали опасност за живот и тело људи и имовину већег обима".

Терете се да су након митинга испред Скупштине Србије "Косово је Србија", око 18.30 организовано дошли до америчке амбасаде и гађали је каменицама, бакљама и другим предметима и тако изазвали пожар у којем је погинуо Новосађанин Зоран Вујовић.

Амбасада САД у овом поступку није тражила одштету, као ни породица Вујовића, који је изгорео у пожару у амбасади.

Што се тиче полицијске одговорности за пропусте у обезбеђењу током и после митинга "Косово је Србија", Више јавно тужилаштво у Београду подигло је у мају ове године оптужницу против пет полицијских службеника које терети за тешко дело против опште сигурности и злоупотребу службеног положаја.

Оптужница је прослеђена суду 8. маја и у току је њено преиспитивање.

RTS.RS! Izvor vesti

Анкета

Да ли сте задовољни водоснабдевањем на територији градске општине Гроцка

Најчитаније