ОТКРИВАМО! ДА ЛИ ЈЕ ПУТИН ПОСЛАО КИШУ У СРБИЈУ: На Мундијалу у Русији сија сунце а у нашој земљи пљускови скоро сваког дана… ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА | Жиг Инфо

ОТКРИВАМО! ДА ЛИ ЈЕ ПУТИН ПОСЛАО КИШУ У СРБИЈУ: На Мундијалу у Русији сија сунце а у нашој земљи пљускови скоро сваког дана… ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

Кишу која данима непрекидно пада у Србији корисници друштвених мрежа довели су у везу са Светским првенством у фудбалу у Русији.
Многи тврде да је Русија користећи системе за терање облака, како киша не би правила проблеме на утакмицама, наводно, отерала лето са Балкана.

Да ли је Владимир Путин заиста, како наводи Спутњик, покренуо руски систем да би изнад Москве, Калињинграда, Самаре и других градова у којима се одржава Мундијал током утакмица сијало сунце, питали смо потпуковника Ратног ваздухопловства Русије, стручњака Центра за временску прогнозу „Фобос“ Евгенија Тишковеца.

„Облаке нису растеривали, разбијали изнад градова домац́ина Светског првенства у фудбалу. Наша метеоролошка служба прати ситуацију током свих 24 сата, радимо прогнозе за телевизијску куц́у ’Росија 24‘ и са стопостотном сигурношц́у тврдим — није било разбијања облака. Метеоролошке прилике врло пажљиво пратимо и анализирамо. Дакле, понављам, није било растеривања облака, нити модификације временских прилика, све се одвија у оквирима природних околности“, каже овај руски војни метеоролог.

Оне који мисле да је Русија покварила време на Балкану овај стручњак подсец́а да је у јуну температура у Београду била за 1,2 степена виша од дугогодишњег просека. Важно је рец́и да је током јуна у Србији пало само 11 одсто кише од укупне месечне норме за тај месец, подсец́а Тишковец.

„Дакле, време је било топлије и ’сувље‘ него што је обично у јуну. Рец́и да је у Србији ово лето хладно није сасвим коректно ако гледамо научне податке и просек за ово доба године. Што се тиче почетка јула, прве декаде овог месеца, засад је време за свега један степен хладније од просека, а пало је до сада такође 11 одсто од предвиђене месечне норме кише“, каже он.

Међутим, не буне се само Срби због лошег времена током Мундијала.

Временске прилике су другачије него ранијих година и у Великој Британији, па Британци подсец́ају да није тајна да се у Москви пред параду на Дан победе растерују облаци, да Москва не крије да управља временским приликама.

Наш саговорник каже да „разбијање“ облака није нешто што се може увек успешно извести. Ако се ради о моц́ном фронталном циклону, можете подиц́и целу авијацију и Русије и НАТО у ваздух, учинак ц́е бити неизвестан и чак се може десити да дође до обрнутог ефекта, каже он.

„Људи који се апсолутно не разумеју у метеорологију и климатологију могу да оптужују Русију за модифицирање временских прилика. Али ваздушни фронтови се крец́у са Атлантика ка Русији, односно са севера, са запада, повремено Медитерана или чак, мада веома ретко, са Балкана. Ми их називамо ’страшни Балканци‘, јер нам доносе обилне падавине. Као официр у пензији одговорно тврдим да Русија не може да утиче на временске прилике у Великој Британији, чак и ако то силно пожелимо“, каже уз осмех Тишковец.

Он додаје да би промена времена у Србији и Британији била могуц́а само ако би Русија подигла сву војну авијацију и даноноц́но разбијала облаке или „сејала“ реагенсе који би изазвали падавине, провоцирајуц́и нешто попут онога што су Американци својевремено радили над Вијетнамом и Корејом, али да је тако нешто беспотребно, јер сунце је углавном на страни фудбалера и гледалаца.

„Једино што на Балкан из Русије може доц́и јесте продор Сибирског антициклона на простор средњеруске равнице. Он једним својим крилом шири утицај на источну Европу, а некада стиже и до Балкана. Али то је хладан ваздух, без облака и падавина. Шири се североисточним ветровима, то је својеврсна инвазија ултраполарног ваздуха, доноси оштро захлађење. Када се то деси, може се рец́и да је дошло до ванредног хладног таласа, али то се дешава веома ретко, много чешц́е зими“, каже саговорник Спутњика.

Он подсец́а да је кише током Мундијала било и у Русији. Уосталом, то могу да посведоче и наши навијачи и фудбалери који су се покисли вратили са Светског првенства.

Обилне падавине у Србији, али и катастрофалне поплаве у Јапану, који је удаљен шест хиљада километара од европског дела Русије, климатолог Александар Самсонов, главни уредник руског портала „Еколајф“, објашњава појавом коју су забележили стручњаци још у време Совјетског Савеза.

Ове године лето је хладније и у Москви, а све ово је део једне исте појаве, периодичне промене структуре временских прилика на северној полулопти, каже Самсонов.

„Ова структура подразумева да се на сваких отприлике 1.500 километара јављају одређене климатске аномалије. Сетимо се на пример лета 2010. године, када су у Москви температуре биле и до 13 и 14 степени више од просека за јун, јул и август, истовремено иза Волге су лиле кише, а у Немачкој је било значајно хладније време од просека. Дакле, те структуре, попут таласа су забележене, метеорологија зна за ове појаве“, каже Самсонов.

Он такође не верује да је војска разбијала облаке. Штавише, сматра да је Русија на овом пољу лидерство препустила другој моц́ној сили. Ако говоримо о модификацији времена и управљању кишама, данас је Кина апсолутни лидер, каже он.

„То управо можемо видети на Тибету, где се огромне количине реагенса лансирају путем специјалне апаратуре, и то локално веома утиче на количине падавина. Кина планира да на овај начин снабде водом милионе хектара земљишта. То што Русија повремено ’разбија‘ облаке, то је кап у мору наспрам онога што ради Кина. Па чак и то што ради Кина, за сада не може да утиче на глобалу климу“, каже Самсонов.

Курир.рс/Спутњик

Коментари

Коментари


Препоручујемо

Гасе фирму како не би плаћали дугове

Све већи број проблем српских привредника је како од наручилаца наплатити давно испоручене производе. Сваки десети купац никада не плати робу МУКА српских привредника није ...