Отворен 58. Сабор трубача | Жиг Инфо

Отворен 58. Сабор трубача

Подизањем саборске заставе, химном са „Овчара и Каблара“ и пуцањем пангрија, у Гучи је данас отворен 58. Сабор трубача.

Манифестацију која ће трајати до недеље отворио је министар без портфеља Ненад Поповић, а саборску заставу је подигао амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Обраћајући се присутнима Поповић је рекао да труба од свих инструмената најбоље одражава прошлост и будућност српског народа, као и наше емоције.

„Питају ме многи у Кини, Америци и Русији коју тајну крију Гуча и труба, а ја им одговарам да труба крије тајну српске душе. Уз трубу смо освајали слободу, уз трубу смо се веселили, венчавали, крштавали децу, уз трубу смо се сахрањивали и туговали, рекао је Поповић.

Он је истакао да Србија није у лакој ситуацији, јер је притискају због Косова.

„Наши преци су били у још тежим ситуацијама, па су увек били јунаци и чували су Косово. Срби нису кукавице, храбар су народ и оправдаћемо храброст наших предака, али Србија је мудра и паметна. У преговорима око Косова спремна је на велики компромис, али он мора да буде у складу са Уставом Србије и резолуцијом 1244. Косово је увек било, јесте и биће Србија“, поручио је Поповић.

Он је потврдио ће на сабор доћи и портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

У петак ће на стадиону покрај Бјелице концерте одржати прошлогодишњи победници, као и Дејан Петровић и Биг бенд, а највећа посећеност очекује се у суботу, када ће бити одржано финално такмичење 20 трубачких оркестара.

Последњег дана сабора предвиђени су концерти Екрема Мамутовића, Саше Крстића и Дејана Лазаревића.

Организатори очекују да престроницу трубе посети велики број гостију из Србије, земаља региона и света.

ФоНет/Данас

Коментари

Коментари


Препоручујемо