Овај Ирац ће пешачити од Београда до Крфа у знак сећања на Први светски рат, али има и МНОГО бољи разлог | Жиг Инфо

Овај Ирац ће пешачити од Београда до Крфа у знак сећања на Први светски рат, али има и МНОГО бољи разлог

Моје пешачење до Крфа није ништа у поређењу са оним кроз шта деца оболела од рака морају да прођу. Апсолутно ништа!, каже за „Блиц“ Марк Китинг.

Марк Китинг и његов пас Пујо шетаће до Крфа путем којим су ишли српски војници

Марк Китинг, племенити Ирац, жели да прикупи новац за дечје одељење Клинике за онкологију и радиологију Србије.

И то му није први пут да помаже српске болнице. Пре две године „Блиц“ је писао о његовом пропутовању бициклом од Даблина до Београда, када је донео новац за апарат за Институт за мајку и дете.

Сада ће препешачити пут којим су Срби кренули у голготу преко Албаније. Полази у понедељак, а друштво ће му правити пас Пајо.– Кад ми буде тешко, на уму ће ми бити ова болница у којој се лече деца. Слика шест торби пуних играчака за децу којој су родитељи тек саопштили да имају рак, увек ми је пред очима. То су деца од две, три, пет, седам… 13 година. А ја само треба да шетам с Пајом и да се вратим кући – прича Китинг.

Већ 17 година жели да пређе пут којим су српски војници ишли. Његова супруга Весна из Београда причала му је о свом деди који је једва преживео пут преко Албаније, а кад се опоравио захваљујући свом пријатељу, који га је препознао и извукао из гомиле лешева спремних за сахрану у плавој гробници, наставио је да се бори. Зачудо, на истом фронту где се нашао и прадеда Марка Китинга.

– Своје пешачење не могу да поредим с борбом болесног детета. Али, воља за животом коју су имали наши преци и воља коју имају и ова изузетна деца инспирисала ме је да кренем на овај пут са Пајом. Сада је стогодишњица Првог светског рата и рекао сам да морам да урадим нешто поводом јубилеја – истиче Китинг и додаје да га фасцинира позитивна енергија којом плене они који се опорављају од рака.

– Ту њихову енергију чувам у себи кад год сам у невољи – надахнуто прича Китинг.

„Ходом за њихов живот 1915-2015“
Ову акцију Китинг је назвао „Ходом за њихов живот 1915-2015“, а сав дониран новац ићи ће преко удружења „Увек са децом“ директно за куповину неопходне специјализоване опреме – инфузомата.

Матеја Бељан   Блиц

Коментари

Коментари


Препоручујемо