ОВЕ ЖЕНЕ ИЗ СРБИЈЕ ЋЕ БИТИ ПОЗВАНЕ НА ВОЈНУ ОБУКУ: Да ли сте међу њима? | Жиг Инфо

ОВЕ ЖЕНЕ ИЗ СРБИЈЕ ЋЕ БИТИ ПОЗВАНЕ НА ВОЈНУ ОБУКУ: Да ли сте међу њима?

Министар изазвао буру најавом

Обука и увежбавање резервног састава биће међу приоритетима Војске Србије у следећих неколико година.

“Други позив“, важна компонента одбране земље, више од деценију је био запостављен. У овом кругу обвезника, како се процењује, више од милион грађана, али ће на војне вежбе бити позиван само мањи део резервиста. У првом ешалону биће војници који су добровољни одслужили војни рок, међу којима приближну петину чине и жене.

Место дана у систему војне обуке изазвало је велику друштвену полемику у чијем средишту иницијатива Министарства одбране да подигне ниво обучености резертвиста. План војног врха који је изнео министар Алексанр Вулин, протумачен као увођење војне обавезе и за даме, изазвао је серију љутитих коментара жена у Србији.

Министар Вулин појашњава да није реч о војној обуци цивила већ резервиста који су служили војску.

– У мери у којој проценимо шта су претње и изазови биће предвиђен и процес обуке. Србија деценијама није обучила никога ни за једну активност, осим кроз служење војног рока. Више људи је за ванредне ситуације обучено Црвени крст него безбедносне структуре наше земље. А поплава, пожара и несрећа биће више, а не мање.

Подсетимо, министар Александар Вулин је раније истакао да су и мушкарци и жене у Србији равноправни у свему, па и када је у питању одбрана земље.

– Све радно способне жене у Србији биће позиване на вежбе из прве помоћи, цивилне заштите и поступања у случају пожара, поплава и земљотреса. Са друге стране, даме које су већ служиле војску, ићи на обуку под оружјем, као и њихове мушке колеге. Када овај предлог буде законски регулисан, сви грађани Србије ће, без обзира на пол, бити дужни да се одазову позивима за војну и цивилну обуку – поручио је министар Вулин и додао да је улога жене у цивилној заштити и одбрани од великог значаја за нашу земљу.

Еспресо.рс / Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо