ОВО ПРЕДУЗЕЋЕ ЋЕ ДОБИТИ ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА! Скупо чишћење ГО Гроцка | Жиг Инфо

ОВО ПРЕДУЗЕЋЕ ЋЕ ДОБИТИ ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА! Скупо чишћење ГО Гроцка

Државне институције у Србији обезбеђују међународне ФТО компаније, али и оне повезане са политичким партијама, као и компаније у власништву људи који се налазе под истрагама за привредни криминал. Из буџета се троше милиони на приватно обезбеђење.

Последњих година се дешава успон до тада слабо познате компаније Добергард. Иако основана 2004. године, ова компанија је највећи број уговора са државом склопила тек почетком 2013. године. Убрзо је постала једна од најуспешнијих ФТО фирми према броју добијених јавних набавки. 2014. године већ ова фирма имала најмање 50 уговора са разним државним институцијама, од основних школа, домова здравља и музеја па до великих система као што је Пореска Управа, Електропривреда Србије и Национална служба за запошљавање. Од тада уговори расту.

Власник компаније је тридесетчетворогодишњи Душан Ђукић, који осим матичне фирме Добергард поседује и компанију за обезбеђење Добергард Плус и предузеће за техничко испитивање и анализе КНЦ Гроуп. У оквиру Добергарда налази се и одгајивачница паса расе доберман у Ритопеку. Фирма има и огранке у Црној Гори и на Косову.

Афера рачуни!

  1. године ЕПС је расписао тендер за послове очитавања бројила и као најповољнијег понуђача ангажовао конзорцијум који је предводила агенција за запошљавање „Секуестер“, а чиниле су га још фирме за приватно обезбеђење „Добергард“, „Протекта“ и „Inter safe business“, као и агенције за запошљавање и омладинске задруге „Ревност“, „Work and care“, „Факс“ и „Излаз“. Испоставило се, како тврди БИРН, да су грешке приликом очитавања рачуна за струју чинили управо запослени у конзорцијуму који нису довољно обучени и стручни да обављају те послове. Такође, подаци показују да је понуда коју је конзорцијум дао на тендеру драстично већа од оне по којој су бројила дотад очитавана.

ИСТОГ ДАНА ИХ ПРИМИЛИ НА ПОСАО И ОТПУСТИЛИ

КИКИНДА- Игор Мишков и Александар Костин требало је 1. јула 2015. да почну да раде у београдској агенцији „Добергард“ на обезбеђењу кикиндске библиотеке „Јован Поповић“.

Та фирма их је ангажовала са евиденције Националне службе за запошљавање, засновала радни однос с њима, уручила им легитимације, радну униформу и службене телефоне и другу опрему. Међутим, истог дана када је требало да почну да раде, из „Добергарда“ су обавештени да, ипак, неће бити запослени већ ће уместо њих ангажовати други. —

-Руководилац сектора ФТО и ППЗ „Добергарда“ Бојан Јоксић нам је рекао да је приморан да уместо нас запосли двојицу чланова СНС и да је то услов општинских функционера. Уколико то не учини, општина ће раскинути уговор са том агенцијом, јер ће бити поништена јавна набавка на којој је „Добергард“ добио посао фи зичког обезбеђења библиотеке. Јоксић нам се извинио и рекао да су му из општине одредили ко ће радити уместо нас тврдили су Мишков и Костин.

У саопштењу из „Добергарда“ наводило се да са Мишковим и Костином уговор о раду није ни закључен, јер га није потписао директор као овлашћено лице. Међутим, у њиховим радним књижицама уписано је да су 1.  Јула 2015. почели да раде за Агенције за запошљавање „Wоrk and care  Београд“. Управо та агенција ангажује раднике за „Добергард”.

Плата ових радника је требало да буде 18 000 динара.

А од Гроцке пола милиончета и то евра!

 

  1. маја 2017. Године ГО Гроцка закључује уговор са „Добергардом“ на основу јавне набавке „Услуге чишћења, услуге обезбеђења и курира“. Уговор се закључује на две године, а према документацији „Добергарду“ ће припасти 54 000 000 РСД-а(педесет четири милиона динара) или негде око 500 000 евра!

Месечно „Добергард“ ће за ове услуге примати преко 20 000 евра, загарантованих у наредне две године из буџета ГО Гроцка.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо