ПАЗИТЕ СЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА ВЕЋ ПЕЧЕ, А ТЕК ЋЕ ДА ГОРИ: Јул и август изнад просека, чека нас и топао и сув септембар | Жиг Инфо

ПАЗИТЕ СЕ ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА ВЕЋ ПЕЧЕ, А ТЕК ЋЕ ДА ГОРИ: Јул и август изнад просека, чека нас и топао и сув септембар

Метеоролози упозоравају на тропски талас, температурни рекорди падали већ првог дана лета. Најављене температуре за наредне дане изнад су вишегодишњег просека

ТРОПСКИ талас који је последњих дана захватио не само Србију већ и читаву Европу поранио је неколико недеља. Врућине уобичајене за крај јуна и почетак јула, са температурама око 37. подеока, већ су стигле, а на метеоролошке карте је уцртан наранџасти аларм.

Врућине задају невоље скоро свима, а посебно се апелује на хроничне болеснике да буду опрезни.

У Београду је у четвртак забележен најтоплији дан од почетка године са 33 степена, а врели удар се наставља и наредних дана, са краћим освежењима. Како кажу, и јул и август ће највероватније бити изнад просека, а лето ће се наставити и током топлог и сувог септембра.

По речима Горана Михаиловића, начелника прогнозе времена Републичког хидрометеоролошког завода, најављене температуре за наредне дане изнад су вишегодишњег просека. Како каже, есктремне временске прилике последица су глобалног загревања и климатских промена, а стручњаци РХМЗ још су у пролеће предвидели да је пред нама дуго и суво лето.

– Народ памти, а поготово сељаци, велике врућине крајем јуна и почетком јула, пред жетву, када су температуре обично изнад 32 степена целзијуса – каже прогностичар Бранко Бијелић из РХМЗ. – После ових жега уобичајено долази освежење – кише, град, временске непогоде и пад температуре. Ова појава није необична, осим што је ове године мало поранила.

Од петка до среде, 28. јуна, биће веома топло са максималном температуром од 33 до 37 целзијуса, а само ће у понедељак 26. јуна бити свежије, од 28 степени на северу до 34 целзијуса на истоку и југоистоку Србије, кажу у РХМЗ. За петак, после подне на северу Србије, а увече и ноћу и у осталим крајевима, очекује се освежење, местимично са кишом, пљусковима и грмљавином. Могуће су и временске непогоде.

Врели талас наставиће се и током викенда, са вечерњим развојем облачности, пљусковима, грмљавином, углавном у јужним крајевима. Након „паузе“ освежења у понедељак, и наредне седмице, настављају се врућине истим темпом. Кише током ноћи у среду доносе променљиво и мало свежије време од четвртка.

Читаву Европу погодиле су високе температуре. Тако је у Британији забележен најтоплији дан у јуну у последњих 40 година, док је у Сибиру било чак 37 степени у граду Краснојарску. У Португалији термометри и даље бележе око 35 степени по Целзијусу – ниво који од Европе прави рерну, укључујући Италију, где се прогнозира најтоплији период у последњих 15 година, Аустрију, Холандију и чак швајцарске Алпе.

У Милану је измерено 39, а у Алпима, на висини од 1.000 метара и до 30 степени! Није другачије ни изван Европе. Нa југозападу САД су велике врућине, температуре у појединим градовима, један од њих је Феникс, достигле су 48 степени, док је у Лас Вегасу било 47.

Због врућина је компанија „Американ ерлајнс“ отказала око 40 летова са аеродрома у Фениксу. Портпарол те компаније објаснио је да мањи регионални авиони не могу да лете када су температуре 48 степени. Већи авиони, које производе „Боинг“ или „Ербас“ имају већи дозвољени ниво температуре, али компаније морају да прате стање авиона током лета.

Многе земље покушавају да помогну својим становницима. Тако је у Британији државна поштанска служба објавила да ће њени службеници позивати старије и инвалиде да би проверили како су. A у Лос Анђелесу су отворени центри за расхлађивање где становници који немају клима-уређаје могу да се расхладе до 22 сата.

Занимљиво да је у Русији забележена и друга екстремна температура – свега један степен и снег у Мурманску на северу земље. Наводи се да се многи грађани смрзавају, јер је током лета у становима искључено централно грејање.

НАЈТОПЛИЈА НОЋ У ИСТОРИЈИ ПАРИЗА

НОЋ између среде и четвртка била је најтоплија у историји у Паризу. Није било топлије још од 1872. године, од када се званично мери температура. У четири сата ујутро, термометар је у просеку у француској престоници и околини показивао око 30 степени. Истовремено, први дан лета био је најтоплији у целој Француској још од 1945. године.

У Лиону, Тулузу и Паризу, температура се кретала око 38 степени. Већ данима је веома вруће, па је ово најтоплији јун од 1900. године. У 67 департмана проглашена је опасност од топлотног удара. У великим градовима, попут Париза, нарочито је тешко подносити ову врућину јер у становима, практично, не постоје спољни клима-уређаји, који су забрањени да не би ружили фасаде. Климатизације нема ни у највећем броју возила градског саобраћаја због опасности од прегревања планете. (Г. Ч.)

САВЕТИ ЛЕКАРА: КАКО ДА НЕ КОЛАБИРАТЕ

ЛЕКАРИ апелују на опрез нарочито хроничних болесника. Генералан савет је да не треба излазити у најтоплијем делу дана, а за оне који не могу да избегну излазак да се не излажу директном зрачењу сунца.

Осим тога, саветује се узимање што више течности, лагана исхрана и облачење у складу са временским приликама. Пацијенти који узимају лекове за снижавање високог крвног притиска требало би да се посаветују са лекаром о евентуалном смањивању терапије. Код хроничних болесника током врућина, када се крвни судови прошире и притисак пада, лековима се превише додатно обори притисак, па су чешћи случајеви колабирања на улицама, нарочито код старијих грађана.

МОЖЕ И ТОПЛИЈЕ

ОВАЈ јун и почетак лета ове године спадају у групу најтоплијих у послeдњих неколико деценија – каже Горан Михаиловић из РХМЗ.
– Убедљиво најврелији био је јун 2007. године, када је 26. била забележена температура од 41 степен у Неготину, а 40 целзијуса у Ћуприји, Нишу и Зајечару. И 2002. године било је изузетно топло, па је 24. јуна измерено 37,4 степени у Београду, што је слично као ове године.

Б. ЦАРАНОВИЋ – Н. СТАНКОВИЋ     Новости

Коментари

Коментари


Препоручујемо