ПЕПЕЉУГА ИЗ ГРОЦКЕ „ЕДУКУЈЕ“ : Безусловна љубав која не тражи ништа заузврат може давати другима све за њихов бољитак и будућност њихове деце | Жиг Инфо

ПЕПЕЉУГА ИЗ ГРОЦКЕ „ЕДУКУЈЕ“ : Безусловна љубав која не тражи ништа заузврат може давати другима све за њихов бољитак и будућност њихове деце

Поштовани и драги грађани
Започела сам акцију под именом „Рециклирај -Донирај“

Моје дугогодишње искуство у раду са секундарним сировинама а познајући стање на терену чак и доласком приватне фирме „Еко Гроцка“, увидела сам да на жалост као народ и становници ове општине имамо свега 10 % неке свести о екологији и заштити животне средине.

Можете да се љутите али слике које шаљем говоре томе у прилог, и да ли ће уредник да их пусти све зависи од његове воље , како год углавном освануће у приручнику који се пише јер сам грађу скупљала у Гроцкој, Београду и Србији.

Лето нам куца полако и велике количине смећа биће у контејенрима, за оне које мрзе да убаце у контејнер биће их и поред контејнера, на контејнеру, испод контејнера , па испред улаза, на путу …и после кривите неког другог.

Бацањем отпада из куће који се може рециклирати може да се позабави само довољно самосвесна и свесна особа која ће прихватити да за ову акцију направи експеримент и на месечном или недељном нивоу да скупља све од :

– папира,картона ( пошта, кутија од потрошене хране, новине,цигарета,јаја…)

– најлона ( кеса, најлона од паковања сока или вода, било која врста најлона )

– метала ( конзерве од рибе, паштете, нареска, воћа , поврћа, лименке од пива и сока, батерије … и других металних предмета или производа)

-пет флаша (сокови, воде, флаше и балони)

– пластика ( све врсте пластике )

– електрични уређаји који више нису у функцији

Када будете самодисциплиновани и у то укључите себе , децу, родитеље, комшије, схватићете колико бацате отпада.
Прочитала сам текст где су људи незадовољни јер се ђубре не носи редовно.

Ок, свако има право на своју тачку гледишта па и ево мог.
С обзиром да су људи из цивилизоване Европе дошли у Гроцку и купили пластичне контејнере, јер се у цивилизованом друштву пепео не баца чак се и он рециклира, да су погрешили схватили су кад је први Грочанин свој пепео сручио у контејнер онако свеж изнет из пећи.

Пепео од дрва стари Срби су скупљали на гомили до пролећа да би се посуо по њиви, башти, прскале кокошке против пипа или правила цеђ за веш, а нови Срби су господа не раде земљу па фрк у контејнер нема везе што је пластични.

Контејнер служи да кад се жели бацити ђубре поклопац отвори и исто се баци унутра, код нас се баци на поклопац или поред. Понекад из аута у покрету.
У контејнер се не бацају гуме од камиона, од аута, не баца се намештај у комаду или поломљен, хлеб се не пакује са папирима из ве-це-а, већ се у посебну кеси окачи као и вишак хране са стране на ручкицу ( доћи ће друго људско биће или животиња па ће појести то.)
У контејенер се не баца (одећа или обућа) прво јер то неко може да користи јер нема толико пара као Ви да купује преко интернета и што му треба и не треба, или му смета вишак одеће јер нема ко да носи. Богу Хвала има других људи који немају то што Ви бацате или још горе узмете маказе па посечете да нико не може да користи.

У контејнер се не бацају живе животиње а ни мртве не бих се сложила јер свако може ископати малу рупу и да сахрани угинулог пса, мачку, папагаја или кокошку а за мртве прасиће или свиње је посебна прича тек.

Такође у контејнер се не баца пола тоне коске, за такве ствари се може или звати Завод за ветерину или да се одвезе до депоније Винча, но нама је свима лакше бацити у контејнер заузети један пун или све и онда други грађани не могу свој отпад бацити унутра јер је неко већ заузео и отишао у непознатом правцу…

Стакло нарочито поломљено може да се увек упакује у кутије и залепи ( са напоменом шта је унутра)

Нисам ни знала да неки људи немају канализацију или спољни ве-це, па свој измет пакују нарочито у папир од новина или часописа, врло пажљиво

Када се сече трава, или гране, чупа цвеће било који биљни отпад, он се ставља у посебне јаче џакове и стављају се у део бетонског зида предвиђен за све осим за кућни отпад.

Нама фали едукација коју сам спремна да урадим по школама и на нивоу Општине у сарадњи са Еко Гроцка, јер овим описаним стањем на терену реч КОНТЕЈНЕР код нас има значење СВЕ ШТО ТИ БАТО НЕ ТРЕБА ФРКНИ У КОНТЕЈНЕР!

Када баците Ваш отпад у контејнер поклопац се затвори!!! Наѕ жалост многи су већ поломљени.
Е, па није тако!

Самосвесни људи који живе изнад оваквог менталног склопа, ће се прикључити акцији Рециклирај / Донирај и позивом на телефон 0617264856 где долазим на позив и однећу ваш отпад који је за рециклажу.

Тиме добијате свест колико Ваша породица или Ви сами бацате отпад који некласиран одлази на депонију Винча и тиме се повећава ем доприноси загађењу околине , ваздуха и Дунава
Једно свесно домаћинство ће схватити колико заиста мало кућног отпада се баца на недељном или месечном нивоу и колико мала количина заиста и завршава, тј треба да завршава у контејнер за куни отпад. Значај учења деце о чувању средине је посебан.

Други део ове акације је да СВЕ што може неком другом да послужи се поклања у хуманитарне сврхе. Ова акција траје већ пар недеља а сад укључујем и моје суграђане, бар оне који су свесни значаја очувања животне средине. Свака фирма је у Законској обавези да свој отпад класира но, терен говори другачије. Уколико имате фирму и отпад који остаје а може се рециклирати и значити нам за ову акцију позовите. Немојте гурати у контејнер, Ви ипак плаћате радника да ради а класирање отпада спада у плату, нећу именовати фирме оне ће се препознати да картон, најлон, целофан, бацају и затрпају по два до три контејнера једном или два пута недељно.

Знам да имам јако малу подршку људи за ово све што радим, зато што нисам мајка, добила сам и шамар јер сматра се да нема за кога да радим тј. скупљам сировине по контејнерима, и знам да јако мали број људи може да сагледа ширу слику мог личног доприноса заједници где живим. Но… оно што мене разликује од оних који сматрају да скоро не треба ни да живим је само у једној ствари.
Безусловна љубав која не тражи ништа заузврат може давати другима све за њихов бољитак и будућност њихове деце.
Поздрављам Вас све и желим Вам дуг и здрав живот и будите успешни !!!

Оно што ја радим је на следећем видео материјалу:

 

све даље информације на телефон 0617264856

п.с. Извињавам се Еко Гроцка на дуговању, потрудићу се до краја месеца да Вам платим заостали рачун. Хвала на разумевању!

Светлана Урошевић

Коментари

Коментари


Препоручујемо